Krčko podmorje 2020

Krčko podmorje 2020

Pod zajedničkim nazivom Krčko podmorje 2020 u razdoblju od 5. do 12. rujna 2020. godine odvija se cijeli niz akcija i atraktivnih događanja.

5. 9. – 12. 9. 2020. Adriatic Depth Trophy – međunarodno natjecanje u ronjenju na dah

Od 5. do 12. rujna 2020. održava se natjecanje najboljih svjetskih ronioca na dah - Adriatic Depth Trophy. Na području između Krka i Cresa, točnije, Plavnika i Cresa, u kanalu Krušija / rt Veli Pin otoka Plavnik), ronilačka elita iz cijelog svijeta zaronit će doslovno do dna najdubljeg dijela Kvarnera.

Adriatic Depth Trophy je ujedno i državno prvenstvo ne samo Hrvatske već i Slovenije, Mađarske i Srbije. To je jedna u nizu kup utakmica za Adriatic Freediving Trophy, čiji pobjednik ima najviše bodova u bazenskim i dubinskim disciplinama. AIDA Hrvatska je jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA te na godišnjoj razini organizira nekoliko bazenskih i dubinskih disciplina.

Plakat

Inicijator cijelog natjecanja, koje se u Krku po prvi put održalo u srpnju prošle godine, Vitomir Maričić, ove je godine prvi u svijetu na AIDA ljestvici ronioca, višestruki svjetski rekorder i instruktor ronjenja na dah, a stoji iza ovog natjecanja i kao predsjednik AIDA Hrvatska.

Uz sve komplikacije i epidemiološke mjere koje ograničavaju putovanja, impresivan je broj stranih natjecatelja koji dolaze iz Mađarske, Kanade, Slovenije, Italije, Njemačke, Rusije, Austrije, Maroka, Švedske, Češke i Brazila. Interes za natjecanje govori u prilog tome da je ovo zaista atraktivan i dobar proizvod s velikim potencijalom da postane tradicionalna stanica roniocima iz cijelog svijeta. Ronjenje na dah je sport koji eksponencijalno raste u svijetu, ali ima i perspektivu za razvoj upravo na našem području, koje je iznimno atraktivno prvenstveno zbog povoljne klime i dobre prometne povezanosti, ali i pozicija za ronjenje koje se nalaze u neposrednoj blizini grada Krka.

Više informacija možete naći na službenoj stranici Adriatic Freediving – Freediving in Croatia

10. 9. - 12. 9. 2020. Konferencija istraživanja periski

U okviru godišnjeg programa MIO-ECSDE i Mediteranskog akcijskog dana 2020, u organizaciji udruge Eko Kvarner, organiziran je znanstveno-stručni skup "Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske pinna nobilis, linneaus, 1758." koji će se održati u petak 11. rujna 2020. godine u Gradskoj vijećnici Grada Krka, na adresi Trg bana J. Jelačića 2.

U subotu, 12. rujna 2020. godine u akvatoriju oko otoka Krka održat će se eko akcija i bilježenje periski.

U nastavku donosimo pdfdetaljan program događanja

12. 9. 2020. Čišćenje krčkog podmorja (luka Krk i luka Dunat)

U organizaciji eko udruge Termen, u akciji čišćenja krčkog podmorja sudjelovat će čak 120 ronioca iz Hrvatske i inozemstva, a akciji se odazvalo čak sedam ronilačkih klubova s područja grada Krka, kao i članovi krčkog kluba ŠRD Lovrata.


TZ Krk

Touristische Gemeinschaft der Stadt Krk
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Kroatien
+385 51 221 414

© 2021. znaor.com