Putevima zlatnih kapi krčkog blaga i Drobnica fest

MaslineGrad Krk, 27. i 28. travnja 2012.

Uvod u ovogodišnja događanja Turističke zajednice Grada Krka biti će u znaku maslina i ugodne rekreacije maslinarskim putevima.

Ova jedinstvena krčka edukativna, rekretivna i gastro avantura koja sjedinjuje manifestacije Putevima zlatnih kapi krčkog blaga i Drobnica fest, a za kojom, pod geslom Volim proljeće u Krku, slijede Scuba fest i Proljeće na kotačima, započinje 27. travnja prigodnim predavanjem koje će se na temu Predstavljanje rezultata Projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo) prirediti u Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom u 19.30 sati. Zadaća ovog informativnog izlaganja koje će održati Bernardina Hlevnjak, dipl. ing. agr., jest upoznavanje javnosti s onime što je ostvareno inicijativom provedenom u oviru programa prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007 - 2013., a koja je sufinancirana sredstvima iz europskih fondova.

Već sljedećeg dana, 28. travnja, na red dolazi čitav niz aktivnosti. Između 10.00 i 20.00 sati na prostoru Vele place naši vrijedni maslinari prezentirati će dragocjene plodove vlastitog rada, a svi posjetitelji grada tako će dobiti priliku kušati i kupiti njihovo ulje, krčko tekuće zlato, kako ga se sve češće naziva. Pored maslinara, na Veloj placi, predstaviti će se i otočki vinari hobisti, koji će na kušanje i kupnju ponuditi svoje prozvode.

Setnja maslinarskim putevima

Istoga dana s početkom u 10.30 sati s Vele place kreće pješačka tura slikovitim krčkim maslinicima pod vodstvom članova Planinarskog društva Obzova. Radi se o šetnji do uvale Sv. Juraj (Krk – uvala Sv. Juraj (Dvori Sv. Juraj) – Krk), dionicom dugačkom trinaest kilometara u trajanju od pet sati. Za one nešto manje vične hodanju na polovici odrađenog, s Dvora Sv. Juraj, biti će organiziran prijevoz do Krka, a onima željnim okrijepe biti će ponuđen ručak (maneštra) po cijeni od 30,00 kn.

trasa-krk-uvala-sv-juraj-krkOno što ovu, kao i ostale trase, uređene u okvirima projekta Putevima zlatnih kapi krčkog blaga, čini jedinstvenim, njihova je slikopisnost pa tako šetači osim što mogu uživati u ljepotama drevnih maslinika, imaju prike upoznati i ostale specifičnosti bogatog otočkog pejzaža. Nakon povratka rekreativaca, s početkom u 17.00 sati, na Veloj placi, kao kulminacija Drobnica festa uz prigodan program, započinje svečanost podjele priznanja nagrađenim maslinarima i vinarima, a nakon službenog dijela, s početkom u 19.00 sati, okupljene na Veloj placi očekuje i dobra zabava.

Sve intenzivnijom revitalizacijom maslinika, ali i vinograda, proizvodnja krčkog maslinovog ulja, kao i vina, polako ulaze u svoju renesansu o čemu nam još jednom svjedoče svi segmeti ovih dviju združenih manifestacije osmišljenih u od strane Turističke zajednice Grada Krka, Udruge maslinara i vinara Drobnica, te Planinarskog društva Obzova.

PROGRAM:

27. travnja 2012. | Velika vijećnica Grada Krka

19.30
Predstavljanje rezultata Projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo), Bernardina Hlevnjak, dipl. ing. agr.

28. travnja 2012 | Vela placa

10.00 – 20.00
Predstavljanje maslinara i vinara Udruge Drobnica, prodajna izložba maslinovog ulja i vina
10.30

Polazak organizirane pješačke ture, Krk – uvala Sv. Juraj (Dvori Sv. Juraj) – Krk
17.00

Dodjela priznanja nagrađenim maslinarima i vinarima uz prigodan program
19.00 – 22.00

Zabavan program

Organizator zadržava pravo izmjene programa.


© 2020. znaor.com