Velikani hrvatske fotografije 50-ih u gradu Krku

05 Prijatelji moraProšetate li se ovih dana Gradskom rivom, dočekati će vas zanimljiv prizor - izložba fotografija čiji su autori ostavili značajan trag u povijesti hrvatske fotografije, a svoje su kreativne vrhunce proživjeli sredinom prošlog stoljeća.

Naravno, radi se o atraktivnoj putujućoj izložbi na otvorenom, naziva Velikani hrvatske fotografije 50-ih, za koju možemo kazati da predstavlja nastavak uspješne suradnje riječke Udruge Livingstone i tvrtke Astoria, a koja će tijekom ljetnih mjeseci posjetiti četrnaest hrvatskih destinacija gdje će fotografski ciklus razgledati više od milijun posjetitelja.

Sam postav, kao dio inicijative poznate pod nazivom Prijatelji mora, već četvrtu godinu za redom krasi samo središte grada, a svi zaljubljenici u fotografiju i (pri)morske motive imati će ga prilike razgledati između 28. lipnja i 04. srpnja. Cilje ove izložbe koja na jednom mjestu okuplja 64 crno-bijele fotografije velikog formata jest hrvatskoj i svjetskoj javnosti skrenuti pozornost na ulogu same fotografije u medijskoj kulturi, ali i na društvenu odgovornost te važnost promicanja ekologije i očuvanja ljepote Jadranskog mora. Nakon trilogije s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, četvrta godina ove vrijedne inicijative tako donosi građu iz arhiva muzeja, galerija, foto klubova te brojnih privatnih zbirki.

Postav za koji je zaslužan stručni tim festivala Rovinj Photodays okuplja radove: Anta i Zvonimira Brkana, Josa Špralje, Toše Dabca, Nikole Vučemilovića, Milana Pavića, Đure Griesbacha, Fernanda Soprana, Alojza Orela, Andra Damjanića, Ive Tolića, Zlate Laure Mizner, Igora Emilia, Viktora Hreljanovića, Abdona Smokvine i Ervina Debeuca.
Suorganizaciju krčke izložbe potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a ista je uvrštena u program kojim Krčani tijekom lipnja i srpnja obilježavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju.


© 2020. znaor.com