Inspirirani bogatstvima otoka: Odabrana osma serija krčkih suvenira!

Inspirirani bogatstvima otoka: Odabrana osma serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je osmi po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.19 - nagrade & događanja.

Na osmi natječaj, u čijem je fokusu bilo prihvaćanje kreativnih izazova što ih nameću kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, uzimajući u obzir njihovu povijest, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata, pristigao je ukupno 18 prijedloga, devetero proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske, što potvrđuje kako ovakve inicijative zaista imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 11, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.  

Paleta originalnih krčkih suvenira odsad će biti bogatija za: Putnikov dnevnik (Dajana Grgantov), društvenu igru Crna i bijela ovca s elementima od filcane ovčje vune (Jasminka Gršković), poklon paket s domaćim proizvodima Okusi i mirisi otoka Krka koji sadrži: bocu vrbničke žlahtine - 0,75 l, bočicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja - 0,25 l, polovicu ovčjeg sira, suho lovorovo lišće i anti-stres lopticu s mirisom lavande (Jasminka Gršković), figuru broda izrađenu od naplavina (Marko Mrakovčić), reljef s motivom barke i primorskih kućica izrađen od naplavina (Marko Mrakovčić), reljefnu sliku s motivom ribe izrađenu od naplavina (Marko Mrakovčić), krčki med od kadulje (OPG Nikica Depikolozvane), ogrlicu s keramičkim privjeskom dekoriranim motivom hrvatskog pletera (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella), ogrlicu s keramičkim privjeskom dekoriranim motivom (floralnog) pletera s Bašćanske ploče (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella) i ogrlicu s trodjelnim keramičkim privjeskom dekoriranim motivom hrvatskog pletera (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Natašu Jurinu, svoj trud i stručnost, uložilo je stručno Povjerenstvo u čijem su sastavu Dino Jakovljević, kao predsjednik, te članovi Lucija Petrak i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju odsad imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija.

Novim krčkim suvenirima dodijelit će se prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su osmu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao - više sreće pri sljedećem natječaju!

 

Prilozi:

pdfPriopćenje   pdfRezultati natječaja

 

Rezultati osmog natječaja za prijavu suvenira Turističkoj zajednici Grada Krka

 

Prijedlozi suvenira koji su zadovoljili kriterije natječaja:

 1. Dajana Grgantov: Putnikov dnevnik
 2. Jasminka Gršković: Društvena igra Crna i bijela ovca s elementima od filcane ovčje vune
 3. Jasminka Gršković: Okusi i mirisi otoka Krka, poklon paket s domaćim proizvodima (sadrži: bocu vrbničke žlahtine - 0,75 l, bočicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja - 0,25 l, polovicu ovčjeg sira, suho lovorovo lišće i anti-stres lopticu s mirisom lavande)
 4. Marko Mrakovčić: Figura broda izrađena od naplavina
 5. Marko Mrakovčić: Reljef s motivom barke i primorskih kućica izrađen od naplavina
 6. Marko Mrakovčić: Reljefna slika s motivom ribe izrađena od naplavina
 7. OPG Nikica Depikolozvane: Krčki med od kadulje
 8. Renata Vojnić: Reljef s motivom primorskih kućica izrađen od naplavina
 9. Zvjezdana Depikolzvane (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella): Ogrlica s keramičkim privjeskom dekoriranim motivom hrvatskog pletera
 10. Zvjezdana Depikolzvane (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella): Ogrlica s keramičkim privjeskom dekoriranim motivom (floralnog) pletera s Bašćanske ploče
 11. Zvjezdana Depikolzvane (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella): Ogrlica s trodjelnim keramičkim privjeskom dekoriranim motivom hrvatskog pletera

 

Prijedlozi suvenira koji nisu zadovoljili kriterije natječaja

 1. Luči Horvat: Keramičke zdjelice dekorirane različitim otočnim motivima
 2. Petra Kraljić: Kutijica za nakit s fotografskim motivima otoka Krka
 3. Petra Kraljić: Narukvica od UV smole s maslinovim lišćem
 4. Petra Kraljić: Privjesak s fotografskim motivima otoka Krka
 5. Renata Vojnić: Ogrlica s privjeskom od fimo mase s motivom guštera
 6. Renata Vojnić: Svjećnjak izrađen od naplavina

 

Prijedlog suvenira kojeg se poziva na doradu

 1. Ratka Raštegorac (Obrt KIR art): Keramička figura s motivom ženske narodne nošnje

 

Direktorica Turističkog ureda Grada Krka
Nataša Jurina

Predsjednik Povjerenstva za odabir suvenira
Dinko Jakovljević  

 


© 2020. znaor.com