Deutsch
Uz paletu različitih sadržaja, proslavite s Krčanima njihove dane!

Uz paletu različitih sadržaja, proslavite s Krčanima njihove dane!

Ovogodišnji program kojim se, između 01. i 21. lipnja, obilježava Dan Grada Krka, ujedno i blagdan sv. Kvirina, kao biskupijskog i gradskog patrona, donosi bogatu paletu najrazličitijih sadržaja namijenjenih publici širokog spektra.

Slavlje tako započinje u Galeriji Decumanus, i to u subotu, 01. lipnja, u 21.00 sat, otvorenjem prve dionice retrospektivne izložbe Ivane Popović, pod nazivom Ljubav i otpor Ivane Popović, dok je otvorenje druge na redu u petak, 21. lipnja, također, u 21.00 sat. Po otvorenju prve izložbe, na Trgu krčkih glagoljaša, s početkom u 22.00 sata, slijedi koncert riječke grupe Let 3!

– Ivana Popović akademska je kiparica i multimedijska umjetnica, koja se u svojim stvaralačkim izazovima posvetila istraživanju i povezivanju brojnih umjetničkih disciplina: performansa, modnog dizajna, kazališta, kostimografije, kiparstva, slikarstva, crteža i primijenjene umjetnosti. Ujedno, možemo je smatrati jednom od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je svojom preranom smrću ostavila javnosti nedovoljno poznat opus koji je po prvi put obrađen i prezentiran retrospektivnom izložbom Ljubav i otpor Ivane Popović, u travnju ove godine postavljenom u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Tijekom lipnja u krčkoj galeriji predstavit će se dvije dionice upravo te retrospektive, i dok će prva donijeti izbor performansa, kostimografije i kiparstva te dijelove ciklusa Zecomanija i Singer Sing, drugom će se obuhvatiti slikarski opus, modni dizajn i te ciklus Žrtva mode. Ivana Popović u svom radu, bilo umjetničkom ili modnom, nikada nije bila žrtva konvencija koje nameću društveni i kulturni kontekst. Svježom i hrabrom energijom provocirala je domaću publiku. Spontano je radila interdisciplinarno i intermedijalno pa je danas teško napraviti jasnu razliku između njenog kostimografskog, modno-dizajnerskog, kiparskog ili performativnog rada. Sebe je, naime, kratko znala predstaviti tvrdnjom da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Ovaj izložbeni projekt provodi se u suradnji sa MSU-om, a prati ga katalog monografskog karaktera. Kustosica izložbi je Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica MSU-a, dok je autorica likovnog postava vizualna umjetnica Lada Sega.

Vrijedni likovni sadržaji bit će u fokusu i tijekom nedjelje, 02. lipnja, s obzirom da u Katedralnoj riznici - crkvi sv. Kvirina, s početkom u 11.15 sati, sve zaljubljenike u otočno slikarsko nasljeđe očekuje predstavljanje izložbe Crkveni motivi Ivana Volarića.

– Biskupija Krk ove godine priređuje izložbu posvećenu Ivanu Volariću Pituriću, domaćem umjetniku i dekorateru iz prve polovice 20. stoljeća. (Vrbnik, 13. prosinca 1873. - Baška, 12. lipnja 1948.). Dosad vrlo slabo poznavan i valoriziran ovaj je majstor oslikao i ukrasio velik dio crkava na otoku Krku te iza sebe ostavio i određeni broj slika religiozne tematike u više crkava Krčke biskupije. Djelovao je, također, u Dubrovniku i Boki Kotorskoj. Izložbom će, stoga, biti prikazani njegovi dekoraterski radovi u župnim crkvama u Omišlju, Dubašnici, Vrhu i Vrbniku te u crkvi sv. Antona u Dobrinju. Od originalnih radova bit će izloženo šest postaja križnog puta iz župne crkve u Ćunskom, oltarna pala Sv. Obitelj iz župne crkve u Baški te slika Sv. Anton propovijeda ribama iz crkve sv. Antona u Vrbniku.

Narednih dana, 03. i 04. lipnja, na red će doći i najmlađa krčka publika, budući da ih u Frankopanskom kaštelu (03. lipnja u 09.00; 10.15; 11.30 sati) i Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan - Područnoj školi Vrh (04. lipnja u 10.00 sati), očekuje gostovanje riječkog Teatra OZ, i to zanimljivom lutkarskom predstavom Ključarica: Frankopanov prsten, autorice Mihaele Sirotnjak Železnik.

– Frankopanov prsten nastavak je intimne i interaktivne predstave Ključarica u kojoj se isprepliću pripovijedanje, lutkarstvo, gluma i glazba stvarajući tako jedno maleno, ali ipak veliko kazalište uhvaćeno u trenutku magije sugestivnog oživotvorenja bajki, pučkih legendi, priča i predaja. Ključarica je ovog puta odabrala priče iz života Frankopana, priče o ljubavi i ratu, sreći i nesreći, pobjedama i porazima, čekanju… Protkala ih je dječjom igrom i poetskom atmosferom te prožela glazbom kraja i vremena iz kojeg potječu. No, koja će priča biti otključana ovisi o ključu kojeg mališani odaberu! Jer modularni koncept predstave omogućava publici da odabirom ključa sugeriraju tijek i sadržaj pojedine izvedbe postajući njezinim neraskidivim dijelom. Tako će priču moći dotaknuti i osjetiti svim osjetilima!

Obilježavanje samog blagdana sv. Kvirina, u utorak, 04. lipanj, započinje svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u Krčkoj katedrali predvoditi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, nakon čega na Veloj placi i Gradskoj rivi slijede promenadni nastupi Kulturnog društva Kornić i Gradske glazbe Krk, kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima okupljenima na Gradskoj rivi predstaviti Andrina Frleta. Istog dana, Riva će biti i poprište jubilarnog, 10. ocjenjivanja vina otoka Krka, u sklopu kojeg će se, u organizaciji Udruge vinara Bukaleta, prirediti podjela diploma najbolje ocijenjenim vinarima, uz neizostavnu besplatnu degustacija nagrađenih vina.

Program, slijedi i u četvrtak, 06. lipnja, kada je na redu predstavljanje nedavno objavljene knjige Tako su govorili Dalmatinci i Boduli, autora Alana Žica - Teklina, što će se, uz podršku novigradskog Mješovitog zbora Lavanda koji će zapjevati na veljotskom jeziku, održati na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.00 sat.

– Nepune dvije godine nakon predstavljanja knjige Tako je govorio Burbur - izumrli dalmatski jezik i njegov krčki dijalekt veljotski, krčkoj će se publici predstaviti i njezin nastavak Tako su govorili Dalmatinci i Boduli. Velik interes medija i javnosti rezultirali su novim otkrićima: kao da je netko otvorio slavinu - počele su najprije kapati, a onda i teći, nove informacije o dalmatskom, navodi autor knjige u njezinom predgovoru. Javljali su se Krčani sa sjećanjima iz obiteljske predaje i starim fotografijama... a zahvaljujući njima te otkrićima u austrijskim i istarskim arhivima, nova knjiga predstavlja još jednu kockicu u mozaiku poučne priče o zadnjim danima veljotskog. Simbolika i aktualnost ove krčke priče, dosegla je ne samo slikare, pjesnike i rock grupe u Španjolskoj, nego i (čitamo u novom nastavku) ušla u peruanske školske udžbenike, irsku poeziju, rumunjske putopise ili nizozemske bestsellere. Podnaslov Bubur se vraća kući krije jedno od najvećih iznenađenja, to, da se dalmatski jezik možda vraća u život, nakon više od 120 godina izumrlosti, zahvaljujući trudu grupice lingvista koji daleko od očiju javnosti pripremaju udžbenik za sve one koji bi ga željeli naučiti. Alan Žic - Teklin, na ispomoći tom cilju, krenuo je u safari, u lov na dalmatske riječi. Našao ih je tamo gdje ih nitko nije tražio: u magijskim obredima liječenja, u toponimima koje se pristojni Krčani nisu usudjeli niti izgovarati, u pjesmama koje su se još do nedavno pjevale, a da nitko nije ni znao da su napisane na veljotskom! Na momente poprimajući karakteristike trilera (ili barem telenovele), u kojoj pohlepne udovice i slavni lingvisti kradu, lažu, varaju, skrivaju i taje, ovo uzbudljivo, lako čitljivo štivo vodi nas u neočekivane obrate koje skrivaju prašnjavi spisi i stara pisma. Knjiga završava poglavljem o izumiranju krčkih dijalekata koje se upravo (a da to i ne primjećujemo!) događa danas i ovdje, pred našim očima, čime proročanski upozorava na riječi zadnjeg govornika veljotskog, Antonija Udine Burbura: NON DEMENTIKUOTE EL VETRUN UDAINA! (Ne zaboravite staroga Udinu!)

U svijetu knjige ostajemo i tijekom petka, 14. lipnja, kada u Velikoj gradskoj vijećnici, u 12.00 sati, slijedi predstavljanje posljednje knjige poznatog hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića, i to pod nazivom Krk - blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka. O ovoj dugoočekivanoj knjizi, nedavno izašloj u nakladi Grada Krka, kazivat će krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina, meteorološki stručnjaci i osobe koje su potaknule njezino pisanje Davor Samošćanec i Ivan Novak te grafički urednik Igor Gržetić.

– Knjiga s naslovom Krk - blagost mora, dašak gora i podnaslova Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka je stručno-popularna meteorološka knjiga o vremenu i podneblju grada Krka, ali šire gledano i otoka Krka u cjelini. Otok Krk je s meteorološkog gledišta dosad istraživan samo djelomično i sporadično, te je ova knjiga zapravo prvo zaokruženo štivo koje sadrži cjelovita (premda ne i posvemašnja) meteorološka znanja, poglavito s obzirom na poznavanje vremena i podneblja grada, ali i cijelog otoka Krka. To je ujedno i prva meteorološka knjiga o jednome sjevernojadranskom otoku, zapravo najvećem hrvatskom otoku, u gospodarski i prometno vrlo važnom području Kvarnera u širem smislu, koje usto ima i vrlo osebujnu klimu pa je i knjiga zacijelo kvalitetan doprinos cjelovitim znanjima o vremenu i klimi Hrvatske. Knjiga je napisana u obliku malih zaokruženih cjelina, pripovijesti, koje se mogu i samostalno čitati. Takve pripovijesti tvore dvije veće cjeline. Prvu Opća klimatska obilježja koja je zapravo krvotočje rukopisa, a koja donosi opis glavnih sastojaka krčke klime, poput temperature, tlaka i vlažnosti zraka, naoblake i osunčavanja, oborine, vjetra i najvažnijih atmosferskih pojava. Prilog tom poglavlju je i klimatska tablica Krka. Drugu veliku cjelinu s nazivom Godišnji kalendar vremena i klime čine detaljno opisana vremenska i klimatska obilježja svakog mjeseca u godini.

Ovogodišnji program, kao uvod u drugu dionicu retrospektivne izložbe Ivane Popović, u četvrtak, 20. lipnja, zatvara monodrama 6 milimetara koja će se održati u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 21.00 sat. Tekst za ovaj multimedijalni projekt Teatra Erato potpisuje Nikolina Bogdanović prema romanu Josipe Pavičić Berardini, dok se kao redateljica okušala Ksenija Zec. Izvedba je povjerena prvakinji drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dariji Lorenci Flatz.

– Neke priče možda nisu ugodne, no upravo takve dopiru najdalje. Jedna od njih, iz pera poznate televizijske voditeljice i novinarke Josipe Pavičić Berardini, na jednom je mjestu okupila više cijenjenih umjetnica s jednim ciljem - suočavanja s opakom bolešću koja je dosad odnijela mnogo ženskih života te osvještavanja javnosti o načinima prevencije. Kroz njihovu suradnju roman 6 mm - ispovijest o boli i pobjedi pretvoren je u hvaljen multimedijalni kazališno-filmski projekt!

 

pdfProgramska knjižica pdfPlakat

 


Dan Grada Krka - program

 

01. lipnja, 21.00

Galerija Decumanus
Ljubav i otpor Ivane Popović, prva etapa retrospektivne izložbe Ivane Popović
– otvorenje izložbe
– radno vrijeme galerije: svakim danom (osim nedjelje) 10 - 12 / 19 - 22

01. lipnja, 22.00

Trg krčkih glagoljaša
Let 3, koncert
Ulaz slobodan!

02. lipnja, 11.15

Crkva sv. Kvirina (Katedralna riznica Krk)
Crkveni motivi Ivana Volarića
– predstavljanje izložbe

03. lipnja, 09.00 / 10.15 / 11.30

Frankopanski kaštel
Dječja predstava Frankopanov prsten, Teatar OZ
– za vrtićare i djecu nižih razreda osnovne škole iz Krka

04. lipnja, 10.00

OŠ Fran Krsto Frankopan – Područna škola Vrh
Dječja predstava Frankopanov prsten, Teatar OZ
– za vrtićare i djecu nižih razreda osnovne škole iz Vrha

04. lipnja, 19.00

Krčka katedrala
Svečana koncelebrirana sveta misa
– misu predvodi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup

04. lipnja, 20.30

Gradska riva / stari grad
Gradska glazba Krk, promenadni nastup

04. lipnja, 20.30

Gradska riva / stari grad
Kulturno društvo Kornić, promenadni nastup

04. lipnja, 21.00

Gradska riva
Andrina Frleta, koncert

04. lipnja, 22.00

Gradska riva
10. ocjenjivanje vina otoka Krka
– podjela diploma najboljim vinarima i besplatna degustacija nagrađenih vina

06. lipnja, 21.00

Scena Zidine (Trg krčkih glagoljaša)
Tako su govorili Dalmatinci i Boduli, Alan Žic - Teklin
– promocija knjige
– nastupa: Mješoviti zbor Lavanda, Novigrad

14. lipnja, 12.00

Velika vijećnica Grada Krka (Kino Krk)
Krk – blagost mora, dašak gora, Milan Sijerković
– promocija knjige

20. lipnja, 21.00

Velika vijećnica Grada Krka (Kino Krk)
6 milimetara, monodrama, Teatar Erato
– tekst: Nikolina Bogdanović prema romanu Josipe Pavičić Berardini
– režija: Ksenija Zec
– izvodi: Daria Lorenci Flatz
Ulaz slobodan!

21. lipnja, 21.00

Galerija Decumanus
Ljubav i otpor Ivane Popović, druga etapa retrospektivne izložbe Ivane Popović
– otvorenje izložbe
– radno vrijeme galerije: svakim danom (osim nedjelje) 10 - 12 / 19 - 22

 


TZ Krk

Touristische Gemeinschaft der Stadt Krk
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Kroatien
+385 51 221 414

© 2021. znaor.com