Gastronomska manifestacija pod nazivom DANI SMOKAVA održati će se od 03. do 05. rujna po četvrti puta, u ugostiteljskim objektima grada Krka. Turisti i posjetitelji moći će kušati svježe, zelene smokve, suhe smokve uz domaću rakiju, raznovrsne kolače od smokava, ali i nezamislive kombinacije jela i smokava u maštovitim kreacijama.
Gastro užitak i povratak tradiciji
Smatra se da je smokva bila jedna od prvih biljaka koje su bile
kultivirane za ljudsku ishranu. Uz njezina ljekovita svojstva, slobodno
je možemo nazvati hraniteljicom naših predaka.
Manifestacijom „Dani smokava“ žele se prikazati najkvalitetniji
proizvodi od smokava koji dolaze s obiteljskih gospodarstava otoka Krka,
a takvi su proizvodi ujedno i najtraženiji. Ugostiteljska ponuda,
također nastoji iz godine u godinu ponuditi sve više gastronomskih
užitaka baziranih na otočnim poljoprivrednim proizvodima.
Gastronomski specijaliteti spravljeni po izvornoj recepturi moći će se kušati u ugostiteljskim objektima u gradu Krku, Milohnićima, Puntu, Vrbniku, Njivicama, Šilu, Klimnu te u Malinskoj. Smokva se najčešće konzumira svježa, no izvrsno se sljubljuje s tradicionalnim jelima u režiji kreativnih krčkih kuhara i slastičara.
Dođite na dane smokava i provjerite zašto je zaltni otok Krk destinacija zlatnih užitaka (napomena: smokvu su nekad ugledni rimljani zvali “zlatni užitak” zbog raznorazne ljekovitosti !!! – tek da znate zašto “zlatni užitak”
Turistička zajednica otoka Krka Vas poziva da svojim dolaskom uveličate manifestaciju „Dani smokava“, dobro došli!
"Za kraj augusta smokvu va usta"