Valamar Koralj Romantic Hotel, Krk/Krk 15.-16. travanj 2016.
Pršut je dio kulturno gastronomske baštine hrvatskog kraja i kao takva autohtona delicija zauzima bitno mjesto u bogatoj hrvatskoj gastronomiji. U želji za što boljoj iskoristivosti ekonomskog, gospodarskog i gastronomskog potencijala ovog tradicionalnog proizvoda Klaster hrvatskog pršuta uz pomoć Turističke zajednice grada Krka organizira manifestaciju „Dani hrvatskog pršuta“ – Stručni skup 2016.
Radi se drugoj po redu manifestaciji. Prva je održana 2015. u Podstrani /Splitu. Drugo izdanje Dana Hrvatskog pršuta održat će se od 15 do 16. travnja u Hotelu Valamar Koralj Romantic na Krku.
Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.
Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjivat će se pršuti u dvije kategorije: Istarski/Krčki i Dalmatinski/Drniški te će pobjednici biti proglašeni na dan otvaranja manifestacije. Naime zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Republici Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski pršut, Krčki pršut, Drniški pršut i Dalmatinski pršut. Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija te okuplja većinu proizvođača pršuta u Republici Hrvatskoj.
Nakon uspješnih prošlogodišnjih dana Hrvatskog pršuta koji su otvorili problematiku pršutarske industrije nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora, promoviramo pršut kao tradicionalni autohtoni gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije.
Organizacijski odbor Dani hrvatskog pršuta