18. Krčka jedra: Doprinos očuvanju i revitalizaciji maritimnog nasljeđa

Krcka jedraNa blagdan Velike Gospe, dana 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke na osamnaesta po redu Krčka jedra otisnuti mnoga plovila tradicijskih linija - pasare, gucevi, batane i gajete - opremljena tradicijskim jedrima!

Taj vjekovni ures grada povijesti i kulture, razapeta jedra na drvenim brodicama, danas bude uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Opstanak na nekoć izoliranom otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva.

Tako je bilo oduvijek ili barem unatrag tri tisuće godina koliko traje urbana prošlost Krka. No naš drevni grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada.

Zato je doživljaj regate s Gradske rive, krčkih zidina ili Frankopanskog kaštela, uistinu poseban kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali, koji uz podršku Turističke zajednice Grada Krka, Lučke uprave Krk i Komunalnog društva Vecla, iznova potpisuje organizaciju ove atraktivne manifestacije, koja će u popodnevnim satima na Krčkoj rivi, uz prigodan program, biti zaključena podjelom nagrada najboljim ovogodišnjim jedriličarima.

No, u odnosu na prethodna izdanja Krčkih jedara, organizatori su priredili i jedno iznenađenje! Naime, 14. kolovoza, s početkom u 21.00 sat, po prvi će put, podno starogradskih zidina, biti priređeno noćno jedrenje, i to u jedinstvenom ambijentu - uz svjetlosnu i glazbenu pratnju. Stoga, pozivaju se svi ljubitelji maritimnog nasljeđa da svojom prisutnošću, podrže ovo tradicionalno dvodnevno događanje i time pruže doprinos njegovu očuvanju i revitalizaciji!

Program 18. Krčkih jedra:

Petak, 14. 08. 2015., Noćno jedrenje

15:00   prihvat sudionika i spuštanje barki u more
20:00   spremanje barki za jedrenje
21:00   jedrenje uz glazbenu pratnju pod svjetlima reflektora
22:00   armiživanje barki i druženje posada

Subota, 15. 08. 2015., Krčka jedra

08:00   spuštanje barki u more  
09:00   prijave i prihvat sudionika regate; sastanak kormilara
12:00   start regate
17:00   završetak regate
18:30   podjela nagrada uz prigodni program


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com