Dani hrvatskog pršuta 2016 – stručni skup

Dani HR prsutaValamar Koralj Romantic Hotel, Krk/Krk  15.-16. travanj 2016.

Pršut je dio kulturno  gastronomske baštine hrvatskog kraja  i kao takva  autohtona  delicija zauzima bitno mjesto u bogatoj hrvatskoj  gastronomiji. U želji za što boljoj iskoristivosti ekonomskog, gospodarskog i gastronomskog potencijala ovog tradicionalnog proizvoda Klaster hrvatskog pršuta uz pomoć Turističke zajednice grada Krka  organizira manifestaciju  „Dani hrvatskog pršuta“ – Stručni skup 2016.

Radi se drugoj po redu manifestaciji. Prva je održana 2015. u Podstrani /Splitu.   Drugo izdanje Dana Hrvatskog pršuta održat će se od 15 do 16. travnja u Hotelu Valamar Koralj Romantic na Krku.

Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.  S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i  pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjivat će se pršuti u dvije kategorije: Istarski/Krčki i Dalmatinski/Drniški te će pobjednici biti proglašeni na dan otvaranja manifestacije. Naime zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Republici Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski pršut, Krčki pršut, Drniški pršut i Dalmatinski pršut. Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija te okuplja većinu proizvođača pršuta u Republici Hrvatskoj.

Nakon uspješnih prošlogodišnjih dana  Hrvatskog pršuta koji su otvorili problematiku pršutarske industrije nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora,  promoviramo  pršut kao tradicionalni autohtoni  gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije.

Organizacijski odbor Dani hrvatskog pršuta


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com