EU.4ija

EU zastava

Grad Krk
Program povodom pristupanja Hrvatske u Europsku uniju

Hrvatska će od 01. srpnja postati 28. punopravna članica Europske unije, i tako se društvu europskih država i naroda pridružiti bogatstvom vlastitog kulturnog i kulturalnog nasljeđa.

Taj će se dan sigurno na različite načine obilježavati duž Lijepe naše, pa tako i u gradu Krku, gdje se 30. lipnja sprema proslava za pamćenje. Međutim, obilježavanju ovog povijesnog datuma doprinijeti će i ostali programi koje će Krčani imati prilike pratiti tijekom lipnja i srpnja.

Bogat program povodom pristupanja Hrvatske u asocijaciju europskih zemalja započeti će izložbom zagrebačke umjetnice Antonije Čačić naziva Wellcome Croatia, Willkommen Croatia, Benvenuti Croatia koja na platnima velikih formata zaustavlja koloristički neobične portrete europskih čelnika što su u procesu pregovora Hrvatske i Unije odigrali ključnu ulogu. Ovaj povijesni trenutak autorica prati promišljenim vizualno-kritičkim komentarom, propitujući funkcioniranje vrijednosnih sustava i društvenih konvencija, etička uvjerenja, društveno-političke elite, ideje i ideale, a posebno istine o kojima se, ili govori iskosa, ili pak šuti. Izložba se u Galeriji Decumanus otvara 21. lipnja s početkom u 21.00 sat, a postav je do 11. srpnja moguće razgledati svakim danom, izuzev nedjelje, od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 22.00 sata.

Umjetnost, kao jedan od najbitnijih čimbenika nacionalnog kulturnog identiteta, ostaje okosnom i sljedećeg događanja - kulturološko turističke kampanje Prijatelj mora tijekom koje će veći dio Krčke rive biti pretvoren u galeriju na otvorenom, jer će između 28. lipnja i 04. srpnja ondje biti postavljena putujuća izložba Velikani hrvatske fotografije 50-ih. Zadaća ovog projekta riječke Udruge Livingstone i tvrtke Astoria jest domaćoj i inozemnoj publici ukazati na zavidnu kulturu hrvatske fotografije sredinom prošlog stoljeća koja se u mnogim točkama doiruje s europskim i svjetskim tada aktualnim likovnim strujanjima.

Ovaj likovni, slikarsko-fotografski, dio programa predstavlja tek uvod u središnje događanje kada se, 30. lipnja, za Krčane, ali i sve ostale posjetitelje grada, na Krčkoj rivi priređuje EU.4ija, sadržajan zabavni program. Tom prigodom publika će dobiti priliku rasplesti se uz trosatni nastup opatijske  Grupe 4'33'' s repertoarom kojeg čine višeglasne autorizirane obrade standarda domaćeg i stranog popularno-glazbenog arhiva koje potpisuju vrhunski glazbenici i aranžeri. Radi se o programu širokog spektra žanrova, od rocka, popa i funkyja, preko bluesa i jazza, pa sve do folklorne tradicije Kvarnera, u kojem će zasigurno svatko pronaći notu za sebe. Ovaj dio programa započinje u 21.00 sata, a članicama Grupe 4'33'' u izvođenju programa pridružiti će se sopci i kanturi Udruge sopaca otoka Krka koja ove godine slavi 25.obljetnicu utemeljenje, te broji preko 150 članova.

Uoči ponoći, prije izvedbe Ode radosti, neslužbene himne Europske unije, krčki sopci izvesti će tradicionalnu mantinjadu, te se upravo ovim simboličnim činom želi ukazati na svu vrijednost naše tradicijske baštine koja sada i službeno postaje dijelom europskog kulturnog identiteta. Okupljenima će se prigodnim govorom obratiti gradonačelnik grada Krka  gospodine Darijo Vasilić. Iza ponoći, nakon vatrometa, nastavlja se dobra zabava, i to uz glazbu popularnog slovačkog benda Peter Bič Project, koji se suvremenim pop-rock zvukom upravo probija europskim glazbenim ljestvica. Peter Bič Project dolaze nam iz Košica, drugog po veličini slovačkog grada, koji ove godine uz Marseille nosi titulu europske prijestolnice kulture.

Nakon ove internacionalne glazbene smotre, 01. srpnja, za najmlađe Krčane u Dječjem vrtiću Katarina Frankopan s početkom u 10.00 sati odigrati će se kazališni projekt Udruge Mali grad, predstava Europica kojoj je zadaća na zabavan način mališane upoznati s njihovom budućom zajedničkom državom, njezinim znamenitostima i stanovnicima.

Također, 01. srpnja, u franjevačkoj crkvi u gradu Krku s početkom u 21.30 sati koncert će održati hrvatski komorni ansambl Collegium pro musica sacra koji izvodi sakralnu glazbu u njezinoj sveukupnosti s time da veliku pozornost pridaje gregorijanskom pjevanju i s njim povezanom srednjovjekovnom glazbom. Upravo u tom dijelu ovaj ansambl ima zadaću ponovno otkriti gregorijansko pjevanje kao jedan od važnijih segmenata europskog glazbenog nasljeđa. Koncertom Collegium pro musica sacra, kao pretprogramom, započinju ovogodišnje 57. Ljetne priredbe koje nas nadalje u glazbenom dijelu, kroz nastupe francuskog Ansambla Dialogos, Ansambla Antifonus i Edina Karamazova, Hrvatskog baroknog ansambla, Klape HRM-a Sv. Juraj, talijanskog puhačkog kvinteta Gomalan te opernih prveka Kristine i Roberta Kolara, vode na glazbeno putovanje od srednjeg vijeka, preko renesanse i baroka, pa sve do romatizma, u kojem se na jedinstven način susreću domaća i inozemna glazbena tradicija koje odsad združene postaju vrijednim dijelom tradicije jedne mnogoljudne, multidržavne i multinacionalne zajednice.

Organizatori: Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka.
Sponzori: Hoteli Krk d.d.

Što Hrvatska unosi u Europsku uniju

Na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine upisana su sljedeća hrvatska dobra:

01. Hrvatsko čipkarstvo
02. Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja
03. Festa Sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika
04. Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana
05. Procesija Za Križen na otoku Hvaru
06. Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva
07. Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s poručja Hrvatskog zagorja
08. Sinjska alka
09. Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske
10. Bećarac, vokalno instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema
11. Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore
12. Klapsko pjevanje

Program povodom pristupanja Hrvatske u Europsku uniju:

21/06 - 11/07

Izložba Antonije Čačić Wellcome Croatia, Willkommen Croatia, Benvenuti Croatia
Galerija Decumanus
Otvorenje: 21/06 u 21.00
Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 20.00 - 22.00
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju autorica prati portretima nekolicine europskih čelnika što predstavlja promišljen vizualno-kritički komentar koji propitkuje funkcioniranje vrijednosnih sustava i društvenih konvencija, etička uvjerenja, društveno-političke elite, ideje i ideale, a posebno istine o kojima se, ili govori iskosa, ili pak šuti.

28/06 - 04/07

Izložba na otvorenom Prijatelj mora: Velikani hrvatske fotografije 50-ih
Krčka riva
Izložba iz ciklusa Prijatelji mora ove godine predstavlja umjetničku fotografiju nastalu 50-ih godina prošloga stoljeća s temama vezanim uz život hrvatskog Jadrana. Izložbom okupljeni autori: Ante i Zvonimir Brkan, Joso Špralja, Tošo Dabac, Nikola Vučemilović, Milan Pavić, Đuro Griesbach, Fernando Soprano, Alojz Orel, Andro Damjanić, Ivo Tolić, Zlata Laura Mizner, Igor Emili, Viktor Hreljanović, Abdon Smokvina, Ervin Debeuc.

30/06 u 21.00

EU.4rija, zabavno-glazbeni program
Krčka riva
Središnji dio proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju svojim će koncertima obilježiti opatijska Grupa 4'33'',  slovačka pop-rock atrakcija Peter Bič Project koji nam dolaze iz Košica-ovogodišnje europske prijestolnice kulture, te sopci i kanturi Udruge sopaca otoka Krka koja ove godine obilježava 25. godišnjicu utemeljenja. Sopci i kanturi dati će poseban doprinos programu izvođenjem dvoglasja tijesnih inervala, koje se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

Program:
21.00  - 23.45 - koncert Grupe 4'33''
nastupi sopaca i kantura
23.45- prigodan govor gradonačelnika Krka g.Darija Vasilića i zdravica
23.55- mantinjada sopaca
00.00 – 00.30 - vatromet i Oda radosti te nastavak programa Grupe  4'33''
00.30 – 02.00 - koncert grupe Peter Bič Project

01/07 u 10.00

Predstava Europica ili vodič kroz Europsku uniju za male Europljane
Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk
Dječja predstava Udruge Mali grad Europica u izvedbi Kristijana Ugrine i Alana Katića mališane će na komičan i vrlo zabavan način upoznati s njihovom budućom zajedničkom državom, njezinim znamenitostima i stanovnicima.

01/07 u 21.30

Koncert ansambla Collegium pro musica sacra
Crkva sv. Franje
Hrvatski komorni ansambl Collegium pro musica sacra, kojeg vodi s. Cecilija Pleša, izvodi sakralnu glazbu u njezinoj sveukupnosti s time da veliku pozornost pridaje gregorijanskom pjevanju i s njim povezanom srednjovjekovnom glazbom. Upravo u tom dijelu ovaj ansambl ima zadaću ponovno otkriti gregorijansko pjevanje kao jednu od temeljnih okosnica europskog glazbenog identiteta.


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com