Motivirani svetačkim legendama: Odabrana deveta serija krčkih suvenira!

Motivirani svetačkim legendama: Odabrana deveta serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je deveti po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.20 - nagrade & događanja.

Na deveti natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s naglasak na prihvaćanje kreativnih izazova iniciranih životima svetaca vezanih uz naš kraj, njihovom specifičnim ikonografijom te s njima povezanom simbolikom pristigao je ukupno 18 prijedloga, desetero proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske, što potvrđuje kako ovakve inicijative imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 11, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.  

Rezultati natječaja

Paleta originalnih krčkih suvenira odsad će biti bogatija za: Gla gla, edukativnu drvenu slagalicu s glagoljskom azbukom (Ana Banić Göttlicher i Ivana Peko, 4N4 Design d.o.o.), zidnu dekoraciju s portretom sv. Jakova (Miriam Volarić), zidnu dekoraciju s portretom sv. Kvirina (Miriam Volarić), konturu otoka Krka s tropismenim tekstom "I ♥ Krk" izrađenu od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), pročelje crkve sv. Jakova s tropismenom riječju "Krk" izrađeno od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), tropismene puzzle izrađene od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), Vreću s blagom, točnije drvenim nakitom inspiriranim svetačkim legendama (Smiljka Franić i Kristina Ladika), staklenu zidnu dekoraciju s motivom glagoljskog slova (Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar, Atelier TIAS), stakleni privjesak s motivom glagoljskog slova (Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar, Atelier TIAS), Pjat izgubljenog vremena, keramički ukrasni pladanj (Zvijezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella) i Lovrine suze, keramički ukrasni tanjurić (Zvijezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Lucija Petrak, Ema Makarun, Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su odnedavno predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog sa sljedeće poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su devetu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao - više sreće pri sljedećem natječaju!

pdfObavijest
pdfRezultati natječaja

Dar iz Krka 2020

 

 

Rezultati devetog natječaja za prijavu suvenira Turističkoj zajednici Grada Krka

 

01. - 11. - prijedlozi suvenira koji su zadovoljili kriterije natječaja
12. - 18. - prijedlozi suvenira koji nisu zadovoljili kriterije natječaja


01. Ana Banić Göttlicher i Ivana Peko (4N4 Design d.o.o.): Gla gla, edukativna drvena slagalica s glagoljskom azbukom

02. Miriam Volarić: Zidna dekoracija s portretom sv. Jakova

03. Miriam Volarić: Zidna dekoracija s portretom sv. Kvirina

04. Nela i Zlatko Šakić (Obrt za usluge 3Design Šanell): Kontura otoka Krka s tropismenim tekstom "I ♥ Krk" izrađena od biorazgradive plastike (3D print)

05. Nela i Zlatko Šakić (Obrt za usluge 3Design Šanell): Pročelje crkve sv. Jakova s tropismenom riječju "Krk" izrađeno od biorazgradive plastike (3D print)

06. Nela i Zlatko Šakić (Obrt za usluge 3Design Šanell): Tropismene puzzle izrađene od biorazgradive plastike (3D print)

07. Smiljka Franić i Kristina Ladika: Vreća s blagom, vrećica s drvenim nakitom inspiriranim svetačkim legendama

08. Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar (Atelier TIAS): Staklena zidna dekoracija s motivom glagoljskog slova

09. Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar (Atelier TIAS): Stakleni privjesak s motivom glagoljskog slova

10. Zvijezdana Depikolzvane (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella): Pjat izgubljenog vremena, keramički ukrasni pladanj

11. Zvijezdana Depikolzvane (Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella): Lovrine suze, keramički ukrasni tanjurić

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. Elsa Demark Mazalović: Riba na roštilj, dekoracija od recikliranog materijala

13. Martina Rzounek: Tajna ljepote, ogrlica od Murano stakla

14. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Igor Šimunić: Medica s domaćim medom i rakijom smokovačom - 0,50 l

15. Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar (Atelier TIAS): Staklena zidna dekoracija u obliku anđela s motivom glagoljskog slova

16. Željko Milašinović: Pamučna majica s apliciranom slikom sv. Jakova

17. Željko Milašinović: Pamučna polo majica s iscrtanim likom sv. Jakova

18. Željko Milašinović: Platnena torba s apliciranom slikom vedute grada Krka

 

Direktorica Turističkog ureda Grada Krka
Ivana Kovačić

Predsjednik Povjerenstva za odabir suvenira
Dinko Jakovljević


Radovi

 

 

Rad povjerenstva

 

 


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com