493. Lovrečeva - jedinstveno putovanje od srednjovjekovlja do današnjice

493. Lovrečeva - jedinstveno putovanje od srednjovjekovlja do današnjice

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo 500 godina. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama kreće 08. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta europskih trgovaca i pomoraca.

Prema tome, uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe, srednjovjekovne i renesansne vladare, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta, razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja 493. Lovrečeva, združivši sajmeni dio i bogatu gastro ponudu s elementima eksperimentalne arheologije te mnogim kulturnim, folklornim i zabavnim sadržajima, organiziranim na čak pet autentičnih gradskih pozornica: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi, Velikom mulu te iznova, nakon dugogodišnje pauze, na predjelu Vinjole.

Pa krenimo redom. Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u zajedničkoj režiji Mak teatra i Udruge Knezovi krčki Frankopani, započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao izvrsna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremena kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana, straže, trgovaca i zanatlija, te uz podršku gostiju iz Gradske straže Bakar 1848 i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka, zatim vitezova Udruge za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti (Red Sv. Vida), Konjičkog kluba Njivice i Kaštela Omišalj, te plemstva s Trsata i Kaptola, ali i predstavnika Streličarskog kluba Maura kal i Gradskog pjevačkog zbora Krk, krčki knez i kneginja - Nikola IV. i Katarina - zauzeli su mjesto na drevnom tronu, pozvavši, zajedno s raspoloženim magistrom, sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. Zanimljiv povratak u prošlost, potom je priredio Ansambl za srednjovjekovnu i tradicijsku glazbu Forfaitz čiji su članovi, u društvu performera iz skupine Burla Konstanta, posjetiteljima demonstrirali specifično srednjovjekovno glazbeno nasljeđe s naglaskom na modalnu glazbu mediterana, a koristeći se autentičnim srednjovjekovnim instrumentima poput kololire, ručnog bubnja, irskog buzukija ili flaute. U srednjovjekovnu priču najmlađe je također uvela ekipa Mak teatra priređujući simpatične ulične igre, ali i radionice čarobnjaštva i mačevanja, što su zajedno s izradom keramičkih suvenira i lutaka od kukuruznog lišća, zatim pletenjem lovorovih vjenčića ili predstavljanjem vještine filcanja vune, Kamplin pretvorile u pravo srednjovjekovno igralište. I ostalih dana ta je lokacija slično disala, i to zahvaljujući zabavnom programu veselih Makovih lakrdijaša te koncertima Klape Nono i Bona forme čije su talentirane članice sve okupljene iznova oduševile obradama svjetskih evregreena i hrvatske tradicijske glazbe.

Pored tog zabavno-tradicijsko-kulturnog programa, na Kamplinu je priređeno, u svjetskim razmjerima jedinstveno, šesto po redu natjecanje u rezanju pršuta tjekom kojeg su svoje vještine, uz podršku raspoloženog voditeljskog para Ivane Bilen i Nena Pavinčića, u toj nimalo lakoj disciplini odmjerile novinarske ekipe Radija Otok Krk, Internet portala Otok Krk, mjesečnika Krčki val, ljubljanske revije Gostinec, Radija Korzo, Kanala RI, Hrvatske radio televizije - TV centra Rijeka te Novog lista, kao i ekipe čije su redove punili predstavnici otočnih institucija, i to Grada Krka, općina Malinska-Dubašnica, Omišalj i Dobrinj, Turističke zajednice otoka Krka te turističkih zajednica Omišalj-Njivice i Punat. Svoj talent u dvije vještine - rezanju najdulje fete, a potom i što bržem, preciznijem i ljepšem rezanju te serviranju desetdekagramske porcije, uz glasnu su podršku publike demonstrirali predstavnici svih okupljenih grupa, da bi pobjedu, o čemu se očitovalo za ovu priliku posebno formirano stručno ocjenjivačko tijelo, u konačnici odnio tim Grada Krka i Općine Malinska-Dubašnica za kojeg su se natjecali zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler i malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić. Oni su za sobom ostavili drugoplasiranu ekipu Turističke zajednice otoka Krka u čijem su sastavu bili direktorica Turističkog ureda Majda Šale i predsjednik Anton Bolonić, kao i trećeplasirane predstavnike Internet portaka Otok Krk i mjesečnika Krčki Val - Milovana Kirinčića i Denisa Lešića. Rezao se, naravno, Krčki pršut, koji je dobivši oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla, postao prvim hrvatskim proizvodom čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, ali i onaj Drniški i Dalmatinski, što su ih, samo za ovu prigodu, Krčanima donijeli članovi Klastera hrvatskog pršuta.

Nekoliko koraka dalje, na Veloj placi za program su bili zaduženi raspjevani mališani okupljeni u Mićim Bodulima, zatim Klapa Nono, uvijek uštimani krčki limenjaci i vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić. Posjetiteljima Velikog mola sigurno nisu promakla cjelovečernja koncertna predstavljanja bendova Open road, Insula i Nadzorni odbor, dok je na predjelu Vinjole revitaliziran tzv. electronic stage na kojem su, u režiji Udruge Kreativni Krk, publici predstavljene domaće DJ snage - Ana Antonova i Morikone.

Kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin, kao i dio Gradske rive, bili su prekriveni brojnim trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju tradicijsku igračku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku. I krčki ugostitelji ovom su prilikom na stol iznijeli ponajbolje autohtone delicije - sireve, pršut, šurlice, janjetinu, ribe i vina, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.

Uz oživljenu gradsku prošlost, bogat sajmeni dio i solidnu gastro ponudu, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi, pred gotovo uvijek punim, rasplesanim i raspjevanim auditorijem, tako su pridonijeli Night Express, Damir Kedžo, Teddy Lion Selection, Cubismo, Open road, L'Amour i za kraj Parni valjak. Kao i prethodnih godina, bogat program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona zaokružen je atraktivnim glazbenim vatrometom, sada već svojevrsnim simbolom Lovrečeve!

Organizaciju ova tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike i sponzore, zajednički su odradili Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok su im se kao suorganizatori pridružili Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio Otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić, Klaster hrvatskog pršuta i Udruga Kreativni Krk.


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2021. znaor.com