Umjetnost sukoba, novi multimedijalni eksponat u Etno kući u mjestu Kornić na otoku Krku.

Umjetnost sukoba, novi multimedijalni eksponat u Etno kući u mjestu Kornić na otoku Krku.

Kornić / Krk, 20. svibnja 2017. - predstavljanjem novog multimedijalnog eksponata kao dodatka stalnom postavu zavičajne etnografske zbirke u mjestu Kornić na otoku Krku zaokružen je višemjesečni trud volonterskog tima koji je radio na realizaciji projekta Umjetnost sukoba. Radi se o inovativnom i autentičnom projektu koji spaja tradiciju i moderne tehnologije.

Umjetnost sukoba je aplikacija izvedena na ekranu osjetljivom na dodir putem koje posjetitelji Etno kuće imaju priliku zaigrati igru nadmetanja pažljivo odabranim uvredama. Kroz igru oni mogu bolje upoznati senzibilitet stanovnika Kornića. Pokretanjem igre, posjetitelji biraju osobu a zatim i temu koju će odigrati. Tako se pokreće video u kojem odabrana osoba izgovara sofisticiranu uvredu na račun protivnika. Slijedi odgovor računala a pobjeđuje vještije sročena i ne previše snažna uvreda.

"Kornićari su borbeni a sukobi i nesporazumi neizbježni. U malenoj zajednici oskudnoj resursima važno je umijeće balansiranja, upravljanja intenzitetom sukoba. U trenucima krize i potrebe, stanovnici sela na otoku usmjereni su nužno jedni prema drugima. Uzajamna pomoć jedina je opcija. Zbog toga je u Korniću razvijena umjetnost sukoba. Vještina je to koja pomiruje borbenu narav i nužnost dobrosusjedskih odnosa." izjavio je Marko Vuković, idejni začetnik projekta.

Pored zabavne, igra sadrži i obrazovnu dimenziju. Osim što tematizira svojstvenu slojevitost u komunikaciji stanovnika mjesta, ona je ujedno i vrijedan dokument vremena. Uvrede koje su sastavni dio aplikacije izgovorene su na tradicionalnom dijalektu mjesta. Radi se o specifičnom čakavskom narječju s mnogo staroslavenskih izraza. Iako svako mjesto ima svoje narječje, u Korniću će ono ovim putem ostati zabilježeno za buduće generacije a posjetitelji Etno kuće sada mogu pored materijalne dobiti uvid i u nematerijalnu kulturnu baštinu.

“Ovakvi projekti vrijedan su doprinos ukupnoj turističkoj ponudi Krka a posebno je zanimljivo što se radi o volonterskom projektu u kojem su sudjelovali stanovnici Kornića. Digitalne tehnologije su dobar put kako gostima vjerno približiti našu tradiciju, kulturu i ponudu.“, izjavila je Nataša Jurina, direktorica Turističke zajednice Grada Krka.

Na poziv na suradnju odazvali su se brojni stanovnici mjesta. U aplikaciji glume Željko Braut, Matea Dminić, Mirjana Kušljić, Marta Mrakovčić, Tončić Mrakovčić i Branimir Vančina. Jezična savjetnica bila je Marija Gračaković dok se kao savjetnica za dizajn angažirala Katerina Duda, umjetnica iz Pule s adresom u Zagrebu. Video materijale snimio je i uredio Goran Razić, poznati snimatelj iz Rijeke koji je odlučio podržati ovu ideju iza koje kao inicijator i realizator stoji Marko Vuković iz Slobodne domene Zadruge za otvoreni kod i dizajn. Cijeli projekt omogućio je i produkcijski podržao Damir Kremenić iz Katedre Čakavskog sabora Kornić, ujedno i voditelj zavičajne zbirke.


Etno kuća Kornić je zavičajna etnografska zbirka osnovana 2007. godine u sklopu Katedre Čakavskog sabora Kornić. Smještena je u kamenoj tradicijskoj kući iz 19. st., čiji je jedan dio, s oko 750 izloženih predmeta, uređen ambijentalno i izgleda kao prije osamdesetak godina, kada se u kući živjelo. U prizemlju, u konobi, prikazana je bačvarska radionica te alat za obradu zemlje i uzgoj stoke, pribor za pravljenje sira i mala zbirka vaga. Na kamenoj terasi, baraturi, s koje se ulazi u stambeni prostor, smješten je starinski zahod i krušna peć. Na prvom katu izložena je zbirka glazbala, žrna - ručni mlin za kukuruz, nošnje i tekstil te kuhinja s ognjištem i cjelokupnim inventarom. Na drugom su katu izložene postelje i ormari. Taj prostor služi i za povremene izložbe. Na dvorištu se nalazi kameno guvno na kojemu se čistilo žito, razgovaralo i plesalo, potom kamenice i mošunja - kućica za ovce i kola.


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com