Završio 491. Krčki sajam - Lovrečeva

image 18 20150822 2059063231Još je jedna Lovrečeva ostala iza nas.....

Vrata je zatvorio još jedan Krčki sajam....491. u nizu....
Frankopani su se povukli u svoje kaštele, vitezovi su spustili svoja koplja....a krčki čuk noćnim je hukom označio kraj ovogodišnjeg trgovanja.

I ovoga, 2015.-tog ljeta gospodnjeg – Krčki je sajam opravdao sve ono što ga stoljećima krasi. Gradske pozornice – ona na slikovitom Kamplinu, ona na Veloj placi ili one nešto suvremnije na rivi i gradskome mulu, kroz sva su tri sajmena dana nudile mnogo toga za svačiji gušt.
Od priče koju su knezovi Frankpani pričali na Kamplinu, preko radionica i viteških turnira, MAK teatra, nastupa Putokaza, srednjovjekovnog Ansambla Forfaitz, Bonna forme i djevojaka opatijske voklane skupine 433' do jedinstvenog svjetskog natjecanja u ručnom rezanju pršuta.

Noževe na ovogodišnjem izdanju jedinstvenog svjetskog natjecanja u ručnom rezanju pršuta ukrstili su predstavnici medija, krčki općinari, ugostitelji   i direktori turističkih zajednica. Nimalo lak posao nije bio odrezati ugostiteljsku porciju te najdužu fetu. Naravno, glavne su zvijede –bili  zaštićeni hrvatski pršuti, onaj drniški i zlatni krčki.

Osam medijskih ekipa i sedam turističko-ugostiteljsko- općinarskih  - ugostitejsku su porciju rezali na krčkom pršutu dok je na njegovom drniškom bratu rezana „najduža feta“....Borba neizvjesna do samog kraja.....dva i pol sata zveketa noževa, natjecateljskog duha i nemilosrdne borbe....iako je važno bilo sudjelovati, čini se ipak, kako je pobjeda gotovo svima bila slatka. No, nisu svi mogli stati na pobjednički tron, okititi se zlatom, srebrom ili broncom....ta je privilegija ipak morala pripasti naboljima od najboljih.

Žiriju je imao pune ruke posla i težak zadatak! No, što se mora nije teško i nakon dugog vijećanja, u dva navrata, odluka je donesena.

Treće mjesto među medijskim ekipama osvojila je ekipa Radio Rijeke, drugo Novi list dok je ove godine najjviše uspjeha imala ekipa Gastonauta i Hrvatskog radija – drugi program!

Sliedeća mjesta redom zauzele su ekipe: Radio OK, Gostinec Ljubljana, HRT Centar Rijeka, Kanal Ri te ekipa HRT-ove emisije Hrvatska uživo.

I natjecatelji TZ-a, ugostitelja  i Općina borili su se bez milosti. Popuštanja nije bilo niti u jednom trenu. Ipak je ponovno valjalo izabrati one najuspješnije.

Broncu je zaslužila ekipa Općina Omišalj i Dobrin, srebrni su bili predstavnici TZ Otoka Krka dok se zlatom okitila ekipa zlatnoga grada – Krčani.

Oni koji se ove godine ipak nisu okitili medaljamaekipe su TZ Omišalj/Punat, TZ Malinska/Baška, Općina Baška te Općine Malinska i Punat.

Bila je to još jedna večer za pamćenje....uz prepun Kamplin, srednjovjekovnu glazbu i ugodnu amosferu kolovoške noći.

Atmosferu na Krčkoj rivi već prve su  sajamske večeri ugrijalni plesni pokreti show udruge „Osjeti ritam“, a Nadzorni obor Bubamare i zmajevi – na Rivi su užarenu atmosferu držalido kasnih noćnih sati. Zvjezde večeri bili su već iskušani rockeri iz Opće opasnosti, a s Gradskoga su se mula čuli taktovi Open roada.

Svoj doprinos dali su naravno i krčki folkloraši iz Poljica, a dodatno su srca onih kojinsu se našli na Veloj placi zagrijali i Mići boduli.

Dok se pršut rezao na Kamplinu – publiku na Krčkoj rivi zabavljali su L'amurovci, Buco i kalašnjikovi, a klapa Intrade uz Tomislava Bralića donijela je dodatnu čar i miris mora.

Tradicionalni zvuci folklora ponovno su odjekivali Velom placom uz folkloraše s Vrha, a koliko glasni mogu biti dokazali su i gradski limenjaci.

Kao u hipu stigla je i poslijednja sajmena noć. Noć kada se niz krčko nebo spuštaju suze Svetoga Lovre, gradskoga zaštitnika. Razloga za tugu bilo nije – samo za smijeh i uživanje u još jednoj prekrasnoj noći. Uz Night express, L'amor, Marjana Bana i Diktatore te glazbeni vatromet kao veliko finale još jedne Lovrečeve. O kojoj će se pričati punih 365 dana.....sve do onoga jutra kada će ponovno iz svojih dvora izaći plemenitaši i pozvati puk na novo sajmovanje..

{joomplucat:28 limit=8|columns=4|ordering=random}

Pogledaj cijelu galeriju


TZ Krk

City of Krk Tourist Board
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Croatia
+385 51 221 414

© 2023. znaor.com