Turistička zajednica Grada KrkaTuristička zajednica Grada Krka

grad povijesti i kulture

Dragi gosti!

U ovom ćete vodiču pronaći temeljne informacije o području grada Krka, o sadržajima koji Vas mogu zaokupiti te o ponudi koja bi Vas mogla zainteresirati.

Vodič je zamišljen kao obuhvatni izvor kratkih informacija te kao pokretač Vaše pozornosti na mogućnosti koje ćete zatim Vi sami, s obzirom na vlastite sklonosti, detaljnije istraživati.

Budite dobro informirani – tako će Vaš boravak u našemu gradu biti zasigurno ugodniji!

Nema članaka u ovoj kategoriji. Ukoliko su ovdje prikazane potkategorije, one mogu sadržavati članke.

Potkategorije

Što vidjeti

sto_vidjeti.jpg

Moto Krka kao grada povijesti i kulture, utemeljen je na više od 3000 godina neprekidnog života u gradu. Pozivamo Vas stoga ponajprije na upoznavanje povijesne jezgre grada.

Aktivan odmor

aktivan_odmor.jpg

Idealan zemljopisni položaj prednost je koju je otok Krk znao vrlo dobro turistički vrednovati. Govorimo o blizini kopna kojoj je prije dvadesetak godina nadodan i most povezavši Krk s kopnom, učinivši ga tako još dostupnijim. Dobra prometna povezanost učinila je otok Krk omiljenim izletničkim odredištem, no i obrnuto: s otoka se mogu učiniti sadržajni jednodnevni izleti.


Preporučujemo prije svega izlet u nacionalne parkove Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Pravi će istraživači među Vama svakako poželjeti upoznati Rijeku – središte primorsko goranske županije, a boravak u Rijeci će povezati nezaobilaznim posjetom Opatiji – turističkom „biseru Jadrana“. Vrlo će zanimljiv biti jednodnevni izlet u Istru, gdje više preporučujemo boravak u njenom središnjem dijelu nego na obali! Konačno, otok Krk je trajektnom linijom povezan s trima otocima: Rabom, Cresom, Lošinjem koji također mogu postati odredišta Vaših jednodnevnih izleta. Ne propustite!

Nakon što ste odabrali kvalitetan smještaj prema vlastitim mjerilima i stekli barem osnovni dojam o gradu upoznavši mu najvažnija čvorišta, sve je spremno za početak Vašeg aktivnog odmora. U tom smislu, Krk Vam nudi:

Gdje odsjesti

gdje_odsjesti.jpg

 

 

Kada ste svoje povjerenja dali Krku odabravši ga za mjesto u kojem ćete provesti svoj godišnji odmor, pozivamo Vas da mu se potpuno prepustite: grad će Vas znati dobro ugostiti jer, ne zaboravite, njegova je turistička tradicija starija od stotinu godina!

Odabir smještaja najbolje ćete učiniti sami.

Ovdje ćemo Vam predstaviti mogućnosti:

Plaže

Prije nego o plažama, govorili bismo o moru na kupalištima grada Krka. Ono je čisto, vrlo čisto! Najbolje će ovu tvrdnju potkrijepiti šest plavih zastava koje iz godine u godinu zaslužuju gradske plaže zadovoljivši visoke kriterije kakvoće mora, a zatim i ponude: sanitarne, ugostiteljske, sportske, rekreativne, uz obaveznu napomenu da plaže imaju prilaz moru uređen za invalide.  U gradu je, na području Dražice, uređena plaža za pse, izdvojeni prostor za kupanje pasa koji vape osvježenje tijekom ljetnih vrućina.

Čistoću mora na plažama, pored ostalog, zahvaljujemo činjenici da su plaže šljunčane ili pak stjenovite s uređenim sunčalištima. Postanete li željni istraživanja i intimnosti, a pritom znate upravljati plovilom, imamo savjet za Vas: u gradskoj luci potražite gdje su vezane barke za iznajmljivanje. S vlasnikom se dogovorite o uvjetima i krenite: obala u neposrednoj blizini grada prava je riznica skrovitih, intimnih šljunčanih uvala koje barem na jedan dan mogu postati samo Vašom privatnom plažom. To će biti iskustvo koje ćete poput suvenira ponijeti sa svog godišnjeg odmora! 

Gastronomija

Gastronomija

Sa Zlatnog otoka nikako se nemojte vratiti prije nego se uvjerite u adute koji su mu priskrbili taj laskavi naziv još iz doba rimskoga carstva.

Dozvolite da vas otok razmazi kao i mnoge prije vas. Uživajte u raskošnom okusu kvarnerske ribe, i nadaleko čuvenih kvarnerskih škampi.

Za otočnu janjetinu reći ćemo vam da je bila posluživana na dvoru rimskih careve, vjerujemo da je to dovoljna preporuka.

U gotovo svim restoranima možete probati ručno izrađenu tjesteninu koja je zaštitni znak ovog otoka – simpatične i vrlo ukusne šurlice, za čiju izradu je potrebno puno stpljenja i iskustva. Ovo se jelo, još ne tako davno, posluživalo isključivo nedjeljom ili u prigodi velikih blagdana i događanja. Svakako provjerite zašto je tome tako. 

Tvrtka Mariolina naš je lokalni proizvođač ukusnih tjestenina, kod njih ćete pronaći šurlice, ali i druge zanimljive tjestenine.

Krčki pršut, koji je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, može se naći u brojnim restoranima. Nježan je i lepršav, okusa koji podsjeća na maslac.
Posjetite svakako Kuću krčkog pršuta, gdje ćete moći naučiti sve o posebnosti ove delicije, i naravno probati razna jela sa pršutom, kao i ostale lokalne specijalitete.

Naravno, ne zaboravite kušati krčke sireve – bilo kravlje, ovčje ili kozje. U njime ćete osjetiti svo bogatstvo okusa i mirisa ljekovitog bilja kojima obiluje ispaša na otoku Krku.

Uz sva ova jela, nemojte propusiti dodati krčko maslinovo ulje, koje spada u red najkvalitetinih ulja Mediterana. Vaš doživljaj o ulju upotpunite posjetom Kući maslinovog ulja Nono gdje možete kušati razne tipove ulje te vidjeti malu mini uljaru i naravno kupiti bocu ovih zlatnih kapi.

Jedinstveno vino po kojem je otok Krk poznat preporučamo uz sva navedena jela, njegova lepšavost jednostavno će vas oduševiti. Naučite izgovoriti ispravno žlahtina, taj naziv sigurno ćete puno puta ponavljati i u njemu uživati.

Od slatkih jela, probajte svakako izvorne slastice od sušenih smokava, svježeg sira, preporučamo i pržene slastice: fritule i kroštule. Tu je i imbriagon ili „pijani kolačić“, mirisni suhi keks koji se priprema uoči blagdana jedino u gradu Krku. To su slastice kakvima su se nekada sladili na ovom otoku. No svakako probajte i njihovu modernu verziju – neodoljivu tortu Krčku kneginju koja će vas osvojiti već kod prvog kušanja.

Kako se zabaviti

barmen.jpg Vjerojatno je da pojam godišnjeg odmora velika većina ljudi poistovjećuje sa zabavom.

Upravo zato na popisu ponude svakog prestižnijeg turističkog odredišta zabavni sadržaji rangiraju se vrlo visoko.


Krk će Vam ponuditi noćnu zabavu u barovima i klubovima uz dobar izbor glazbe i široku ponudu osvježavajućih pića i koktela, čarolija od sladoleda.

Njihov ćete popis pronaći u nastavku.

Prijava

Prognoza