Hrvatski
2022
2024
Dar iz Krka

Dar iz Krka - originalni krčki suvenir

 

Dar iz Krka, kako otkriva markica s naslovnice kataloga, naziv je suvenira, kao svojevrsnog prezenta grada, predstavljajući tako odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji Turistička zajednica Grada Krka provodi jednom godišnje, i to obzirom na visoko postavljene kriterije pored kojih se ponajviše izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ukoliko zadovolje ove, ali i ostale natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem markice Dar iz Krka.

Svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različite dekorativno-uporabne predmete i odjeću, domaće gastro proizvode, kozmetiku te niz korisnih i atraktivnih publikacija.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim i originalnim suvenirom, pretraživanje ove stranice sigurno će vam donijeti rješenje u vidu nove omiljene memorabilije!

[Suveniri se kupuju u izravnom kontaktu s njihovim autorima, proizvođačima ili izdavačima, čiji su kontakti dijelom kataloških jedinica.]

Katalog suvenira

Popis autora / proizvođača / izdavača

Ususret 500. Lovrečevi – samo kreativno: Odabrana 13. serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je 13. po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.24 – nagrade & događanja.

Na 13. natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s posebnim naglaskom na temu Ususret 500. Lovrečevi – samo kreativno, pristiglo je 14 prijedloga, sedmero proizvođača/autora, s time da ih je naposljetku odabrano devet, jer su uspješno zadovoljili postavljene kriterije. Naime, suvenir, kao prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Kako je ovogodišnji natječaj motiviran upravo višestoljetnom tradicijom sajmovanja, zasnovanom na razmjeni iskustava i dobara te susretu i prožimanju kultura, naglasak je stavljen na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih svime što je izgradilo i danas čini identitet najstarije gradske manifestacije.

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za: Presnac – mali i veli, sapune izrađene od otočnih komponenata: smilja i ovčjeg loja; Zlatne kapi zlatnog otoka Krka, prirodno ulje za zaštitu od sunca spravljeno od maslinovog ulja, oraha, mrkve, stolisnika, lavande, smilja, boražine i nevena (Elena Didović); Dume, liker od crnog vina, 0,75 l (Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Longo); eko pređu od vune autohtone krčke ovce; početni paket za heklanje s pređom od vune autohtone krčke ovce; početni paket za pletenje s vunom autohtone krčke ovce (Poljoprivredna zadruga otoka Krka); 35 trava, liker od domaće rakije s 35 trava ubranih na području otoka Krka (Tanja Meštrović) i Bitvu, skulpturicu izrađenu od čelika s bazom od mramora ili gipsa.

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Ema Makarun, Lucija Morić, Bruna Kocijan i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog sa sljedeće poveznice: tz-krk.hr/hr/dar. Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima dodijelit će se prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su 13. godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao – više sreće pri sljedećem natječaju!

Dodajmo na kraju kako je projekt Dar iz Krka nedavno nagrađen posebnim priznanjem Simply the Best za 2023. godinu. Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj nagradi za inovativnost i kreativnost u turizmu koju dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia. U kategoriji posebnih priznanja - izvan kategorija, nagrada je dodijeljena za kreativnu realizaciju projekta Dar iz Krka kojom se potiče oblikovanje i proizvodnja izvornih krčkih suvenira kao osobitih uspomena izrađenih na podlozi lokalne baštine i tradicije.

 


 

Prijedlozi suvenira koji su zadovoljili kriterije natječaja:

 

01. Elena Didović: Presnac – mali, sapun izrađen od otočnih komponenata: smilja i ovčjeg loja

02. Elena Didović: Presnac – veli, sapun izrađen od otočnih komponenata: smilja i ovčjeg loja

03. Elena Didović: Zlatne kapi zlatnog otoka Krka, prirodno ulje za zaštitu od sunca spravljeno od maslinovog ulja, oraha, mrkve, stolisnika, lavande, smilja, boražine i nevena

04. Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Longo: Dume, liker od crnog vina, 0,75 l

05. Poljoprivredna zadruga otoka Krka: Eko pređa od vune autohtone krčke ovce, tzv. krčke pramenke

06. Poljoprivredna zadruga otoka Krka: Početni paket za heklanje s pređom od vune autohtone krčke ovce, tzv. krčke pramenke

07. Poljoprivredna zadruga otoka Krka: Početni paket za pletenje s vunom autohtone krčke ovce, tzv. krčke pramenke

08. Tanja Meštrović: 35 trava, liker od domaće rakije s 35 trava ubranih na području otoka Krka

09. Vanja Dobre: Bitva, skulpturica izrađena od čelika s bazom od mramora ili gipsa

 

[Još pet prijedloga suvenira nije zadovoljilo kriterije natječaja.]

 

 

Predsjednik Povjerenstva za odabir suvenira

Dinko Jakovljević 

Direktorica Turističke zajednice Grada Krka

Ivana Kovačić

 


Rad povjerenstva

 

  

 

Radovi

 


 

Kontakt

 TZ Grada Krka

TZ Grada Krka

+385 51 221 414