Souvenirs logo

Souvenirs logo

Godine

Godine

Dar iz Krka

Dar iz Krka - originalni krčki suvenir

 

Dar iz Krka, kako otkriva markica s naslovnice kataloga, naziv je suvenira, kao svojevrsnog prezenta grada, predstavljajući tako odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji Turistička zajednica Grada Krka provodi jednom godišnje, i to obzirom na visoko postavljene kriterije pored kojih se ponajviše izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ukoliko zadovolje ove, ali i ostale natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem markice Dar iz Krka.

Svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različite dekorativno-uporabne predmete i odjeću, domaće gastro proizvode, kozmetiku te niz korisnih i atraktivnih publikacija.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim i originalnim suvenirom, pretraživanje ove stranice sigurno će vam donijeti rješenje u vidu nove omiljene memorabilije!

[Suveniri se kupuju u izravnom kontaktu s njihovim autorima, proizvođačima ili izdavačima, čiji su kontakti dijelom kataloških jedinica.]

Suveniri

Aktualni 11. natječaj 2022.

1. Turistička zajednica Grada Krka raspisuje pdf11. natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ako zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, biti označeni markicom Dar iz Krka.


Autori/proizvođači odabranih suvenira dobit će Potvrdu o njihovoj originalnosti.

2. Suveniri odabrani na prethodnim natječajima, imaju li kontinuiranu produkciju i prisutnost na tržištu, ne moraju se iznova predlagati već zadržavaju pravo korištenja tada dobivene markice.

3. Natječaj je javan, a pravo sudjelovanja na njemu imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane, odnosno s prebivalištem, na području Republike Hrvatske.

4. Suvenir bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

5. Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija [fotografije i video materijali]. Ako se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima važno je da rješenja budu kvalitetne izrade sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala.

6. Svaki autor/proizvođač može prijaviti najviše tri rješenja suvenira.

7. Suvenire je potrebno dostaviti u naravi, ako je potrebno u primjerenoj ambalaži te obvezno uz priloženu ispunjenu docPrijavnicu koja je sastavni dio ovog natječaja.

8. Pravovremeno prispjela rješenja ocjenjivat će višečlano Stručno povjerenstvo imenovano od strane Turističke zajednice Grada Krka.

Neki od kriterija za vrednovanje suvenira su sljedeći: autentičnost, inovativnost, maštovitost, kvaliteta izrade, originalna prezentacija – ambalaža, visoki estetski standardi, poštivanje ekoloških načela te cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti grada i otoka Krka.

9. Ovogodišnji natječaj uz prethodno istaknute kriterije prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti otoka, a posebice grada Krka, uzimajući u obzir njihovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost njihovih prirodnih ambijenata.

Vodeći se potonje istaknutom kategorijom, tj. percepcijom grada i otoka Krka kao nezaobilazne outdoor destinacije koja pred svoje posjetitelje postavlja atraktivne istraživačke izazove povezane s boravkom u netaknutoj prirodi, naglasak se stavlja na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih bojama, mirisima (ili pak okusima) otočne flore.

Otok Krk, dakle, s obzirom na dinamičnost reljefa (uvažavajući pitom more i tirkizne uvale, slikovita jezera i lokve, guste šume i plodna polja ili kamenita, posve ogoljela visinska područja) poziva da ga se istraži, i to svim osjetilima, a jednu od važnijih sastavnica njegovog sveukupnog identiteta čini i bogata flora, inače ukupni naziv za sve biljne vrste, rodove i porodice, a kojom su se, još od početka 19. stoljeća, bavili mnogi renomirani botaničari. Uporište za to možemo pronaći u činjenici kako je otočnom florom okupljeno oko 1.400 vrsta kopnenog bilja, odnosno gotovo polovica sveukupne flore Hrvatske.

Botaničku sliku otoka sigurno prepoznatljivom čine nasadi vinove loze, revitalizirani maslinici ili sve popularnija smokva kao jedna od najvrjednijih mediteranskih voćki. Inspirirati se, stoga, može vizualnim, taktilnim ili pak nutritivnim karakteristikama navedenih kultura. Nezaobilazno je i samoniklo, uglavnom ljekovito, bilje poput smilja, kadulje, ružmarina, ljubičice, šparoge, lovora, pelina, stolisnika ili brnistre koje otok pretvara u pravu mirisnu oazu. Njihova vrijednost, međutim, ne leži samo u aromaterapijskim svojstvima već i u načinu na koji svojim bojama i teksturama znaju oslikati krčki pejzaž.

Zlatno žuta polja smilja i brnistre, purpurno cvijeće kadulje i ružmarina, snježno-bijeli stolisnik ili neobične forme divlje šparoge samo su neki od motiva koji pozivaju na promišljanje i kreiranje. Spomenimo u kontekstu ove teme i šumu prastarih hrastova medunaca nad uvalom Čavlena koja čuva najmonumentalniji i najstariji otočni hrast, zatim Barbašovu lazarkinju, endemsku bilju koja raste isključivo na Krku, preciznije na području Baške ili Krčki maslačak, nedavno otkrivenu novu vrstu maslačka, još jedan hrvatski endem... No, to je tek neznatan dio flore kojom Krk obiluje i koja, uz primordijalne medije poput drva ili slame, može poslužiti kao vrelo inspiracije i kreativnosti.

10. S obzirom na cjelovitost prijavljenih rješenja, Stručno povjerenstvo donijet će Odluku o odabiru suvenira koji će steći pravo nošenja markice Dar iz Krka.

 

Svi odabrani suveniri bit će predstavljeni putem posebno dizajnirane internetske platforme

www.tz-krk.hr/hr/dar

gdje će uz fotografije biti dostupne i osnovne informacije o svakom pojedinom suveniru,
i to naziv, podatci o autoru/proizvođaču te kontakt.

 

Svi odabrani suveniri bit će predstavljeni na tradicionalnoj, retrospektivnoj izložbi MI.22 koja se najesen priređuje u krčkoj Galeriji Decumanus.

11. Prijavljeni suveniri koji ne budu izabrani vratit će se autorima/proizvođačima, dok izabrani ostaju u arhivi Turističke zajednice Grada Krka.

12. Turistička zajednica Grada Krka zadržava pravo da odabrane suvenire koristiti u vlastitim promidžbenim aktivnostima.

13. Turistička zajednica Grada Krka zadržava pravo poništenja natječaja bez posebnog obrazloženja i snošenja troškova ili drugih novčanih i ostalih eventualno nastalih posljedica.

14. Prijedloge rješenja suvenira s ispunjenom prijavnicom potrebno je najkasnije do 21. ožujka 2022. godine [osobno ili poštom] dostaviti na sljedeću adresu:

Turistička zajednica Grada Krka
Vela Placa 1/1 51500 Krk
s naznakom: za 11. natječaj za prijavu rješenja suvenira
.

15. Dodatne obavijesti mogu se dobiti telefonom na: +385 [0]51 221 414.

16. Nepotpune i zakašnjele ponude neće se uzimati u razmatranje.    

17. Obavijest o rezultatima natječaja bit će u roku od 30 dana od završetka natječaja objavljena na službenim mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka.

18. Sudjelovanjem na natječaju svi sudionici neopozivo prihvaćaju njegove uvjete.

19. Natječaj je otvoren od 19. siječnja, zaključno do 21. ožujka 2022. godine, a objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka.

TZ Grada Krka

Prilozi:

docPrijavnica DOC

Objava i rezultati 2021.

za deseti natječaj za prijavu rješenja suvenira Turističkoj zajednici Grada Krka

Objava

Na jubilarni, deseti natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s naglaskom na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih otočnom prirodnom baštinom pristiglo je dosad rekordnih 39 prijedloga, 21 proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske, što potvrđuje kako ovakve inicijative, i nadalje, imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 16, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Sama tematska dimenzija ovogodišnjeg natječaja motivirana je, ponajprije, jednom od posljedica pandemije koronavirusa koja se ogleda u (često isticanom!) povratku prirodi i koji pored mnogih drugih blagodati ima potencijal pokrenuti kreativnost i potaknuti na stvaranje, o čemu nam jasno svjedoči i nekolicina novoizabranih suvenira.   

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za: Zlatne kapi otoka (100 ml) – ekstra djevičansko maslinovo ulje s dodatkom jestivih zlatnih listića (Alen Mrakovčić), ručno oslikane drvene magnete (Andrea Marhofer), Rožice od gromače – keramičku narukvicu, ogrlicu i broš s motivom mrgara (Blanka Petric, Obrt za izradu unikatne keramike Atelijer Cambun), ručno rađene loptice od krčke ovčje vune za sušilicu i perilicu rublja (Jasminka Gršković, OPG Gršković Jasminka), Kamižot – ukrasnu keramičku posudicu inspiriranu krčkom narodnom nošnjom (Katica Orlovčić), Šesterostrani zdenac s Vele place – ukrasnu kutiju za nakit od laserom gravirane šperploče (Ivica Lukarić, Obrt za izradu reklama i graviranje Konto), pamučnu mušku majicu kratkih rukava s apliciranim portretom Antonija Udine Burbura – posljednjeg govornika veljotskog jezika i pamučnu žensku majicu kratkih rukava s apliciranim tekstom Antonio Udina Burbur (Ljubica Marević), Veliki nasapunani pozdrav iz Krka – poklon-paket s prirodnim sapunima (Mirela Rušin Kokotović i Andrijana Fiorentin Rušin, Obrt za usluge Lavandin), KuSshh – liniju prirodne kozmetike za njegu lica (Monika Kovač, Anagraf d.o.o., Plantaža KuSshh), Immortella – smilje, komplet mjedenog nakita (naušnice, narukvica i ogrlica) inspiriran cvijetom smilja (Smiljka Franjić i Kristina Ladika), Krčkog ćuka – ukrasnu keramičku posudicu, Plemenitu perisku (Pinna nobilis) – ukrasni keramički pladanj i Praza (ovna) – ukrasnu keramičku posudicu (Zvijezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem ovog digitalnog kataloga. Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su desetu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao – više sreće pri sljedećem natječaju!


Direktorica Turističke zajednice Grada Krka
Ivana Kovačić

Predsjednik Povjerenstva za odabir suvenira
Dinko Jakovljević 

Rezultati natječaja

Rad povjerenstva

Kontakt

 TZ Grada Krka

TZ Grada Krka

+385 51 221 414

 

TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2022. znaor.com

© 2022. znaor.com