Souvenirs logo

Souvenirs logo

Godine

Godine

Dar iz Krka

Dar iz Krka - originalni krčki suvenir

 

Dar iz Krka, kako otkriva markica s naslovnice kataloga, naziv je suvenira, kao svojevrsnog prezenta grada, predstavljajući tako odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Izvorni krčki suveniri odabiru se na natječaju koji Turistička zajednica Grada Krka provodi jednom godišnje, i to obzirom na visoko postavljene kriterije pored kojih se ponajviše izdvajaju: originalnost, autentičnost, cjelovitost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ukoliko zadovolje ove, ali i ostale natječajem zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem markice Dar iz Krka.

Svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različite dekorativno-uporabne predmete i odjeću, domaće gastro proizvode, kozmetiku te niz korisnih i atraktivnih publikacija.

Ako ste u potrazi za kvalitetnim i originalnim suvenirom, pretraživanje ove stranice sigurno će vam donijeti rješenje u vidu nove omiljene memorabilije!

[Suveniri se kupuju u izravnom kontaktu s njihovim autorima, proizvođačima ili izdavačima, čiji su kontakti dijelom kataloških jedinica.]

Suveniri

Aktualni natječaj

Objava i rezultati

za deseti natječaj za prijavu rješenja suvenira Turističkoj zajednici Grada Krka

Objava

Na jubilarni, deseti natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s naglaskom na prihvaćanje kreativnih izazova inspiriranih otočnom prirodnom baštinom pristiglo je dosad rekordnih 39 prijedloga, 21 proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske, što potvrđuje kako ovakve inicijative, i nadalje, imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 16, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu. Sama tematska dimenzija ovogodišnjeg natječaja motivirana je, ponajprije, jednom od posljedica pandemije koronavirusa koja se ogleda u (često isticanom!) povratku prirodi i koji pored mnogih drugih blagodati ima potencijal pokrenuti kreativnost i potaknuti na stvaranje, o čemu nam jasno svjedoči i nekolicina novoizabranih suvenira.   

Paleta originalnih krčkih memorabilija odsad će biti bogatija za: Zlatne kapi otoka (100 ml) – ekstra djevičansko maslinovo ulje s dodatkom jestivih zlatnih listića (Alen Mrakovčić), ručno oslikane drvene magnete (Andrea Marhofer), Rožice od gromače – keramičku narukvicu, ogrlicu i broš s motivom mrgara (Blanka Petric, Obrt za izradu unikatne keramike Atelijer Cambun), ručno rađene loptice od krčke ovčje vune za sušilicu i perilicu rublja (Jasminka Gršković, OPG Gršković Jasminka), Kamižot – ukrasnu keramičku posudicu inspiriranu krčkom narodnom nošnjom (Katica Orlovčić), Šesterostrani zdenac s Vele place – ukrasnu kutiju za nakit od laserom gravirane šperploče (Ivica Lukarić, Obrt za izradu reklama i graviranje Konto), pamučnu mušku majicu kratkih rukava s apliciranim portretom Antonija Udine Burbura – posljednjeg govornika veljotskog jezika i pamučnu žensku majicu kratkih rukava s apliciranim tekstom Antonio Udina Burbur (Ljubica Marević), Veliki nasapunani pozdrav iz Krka – poklon-paket s prirodnim sapunima (Mirela Rušin Kokotović i Andrijana Fiorentin Rušin, Obrt za usluge Lavandin), KuSshh – liniju prirodne kozmetike za njegu lica (Monika Kovač, Anagraf d.o.o., Plantaža KuSshh), Immortella – smilje, komplet mjedenog nakita (naušnice, narukvica i ogrlica) inspiriran cvijetom smilja (Smiljka Franjić i Kristina Ladika), Krčkog ćuka – ukrasnu keramičku posudicu, Plemenitu perisku (Pinna nobilis) – ukrasni keramički pladanj i Praza (ovna) – ukrasnu keramičku posudicu (Zvijezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su predstavljeni i putem ovog digitalnog kataloga. Također, svi certificirani krčki suveniri mogu se pregledati i pomoću aplikacije integrirane u sustav gradskog info-displeja postavljenog na ulazu u starogradsku jezgru grada Krka.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su desetu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao – više sreće pri sljedećem natječaju!


Direktorica Turističke zajednice Grada Krka
Ivana Kovačić

Predsjednik Povjerenstva za odabir suvenira
Dinko Jakovljević 

Rezultati natječaja

Rad povjerenstva

Kontakt

 TZ Grada Krka

TZ Grada Krka

+385 51 221 414

 

TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2022. znaor.com

© 2022. znaor.com