Turistička zajednica Grada KrkaTuristička zajednica Grada Krka

grad povijesti i kulture

Gastronomija

Sa Zlatnog otoka nikako se nemojte vratiti prije nego se uvjerite u adute koji su mu priskrbili taj laskavi naziv još iz doba rimskoga carstva.

Dozvolite da vas otok razmazi kao i mnoge prije vas. Uživajte u raskošnom okusu kvarnerske ribe, i nadaleko čuvenih kvarnerskih škampi.

Za otočnu janjetinu reći ćemo vam da je bila posluživana na dvoru rimskih careve, vjerujemo da je to dovoljna preporuka.

U gotovo svim restoranima možete probati ručno izrađenu tjesteninu koja je zaštitni znak ovog otoka – simpatične i vrlo ukusne šurlice, za čiju izradu je potrebno puno stpljenja i iskustva. Ovo se jelo, još ne tako davno, posluživalo isključivo nedjeljom ili u prigodi velikih blagdana i događanja. Svakako provjerite zašto je tome tako. 

Tvrtka Mariolina naš je lokalni proizvođač ukusnih tjestenina, kod njih ćete pronaći šurlice, ali i druge zanimljive tjestenine.

Krčki pršut, koji je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, može se naći u brojnim restoranima. Nježan je i lepršav, okusa koji podsjeća na maslac.
Posjetite svakako Kuću krčkog pršuta, gdje ćete moći naučiti sve o posebnosti ove delicije, i naravno probati razna jela sa pršutom, kao i ostale lokalne specijalitete.

Naravno, ne zaboravite kušati krčke sireve – bilo kravlje, ovčje ili kozje. U njime ćete osjetiti svo bogatstvo okusa i mirisa ljekovitog bilja kojima obiluje ispaša na otoku Krku.

Uz sva ova jela, nemojte propusiti dodati krčko maslinovo ulje, koje spada u red najkvalitetinih ulja Mediterana. Vaš doživljaj o ulju upotpunite posjetom Kući maslinovog ulja Nono gdje možete kušati razne tipove ulje te vidjeti malu mini uljaru i naravno kupiti bocu ovih zlatnih kapi.

Jedinstveno vino po kojem je otok Krk poznat preporučamo uz sva navedena jela, njegova lepšavost jednostavno će vas oduševiti. Naučite izgovoriti ispravno žlahtina, taj naziv sigurno ćete puno puta ponavljati i u njemu uživati.

Od slatkih jela, probajte svakako izvorne slastice od sušenih smokava, svježeg sira, preporučamo i pržene slastice: fritule i kroštule. Tu je i imbriagon ili „pijani kolačić“, mirisni suhi keks koji se priprema uoči blagdana jedino u gradu Krku. To su slastice kakvima su se nekada sladili na ovom otoku. No svakako probajte i njihovu modernu verziju – neodoljivu tortu Krčku kneginju koja će vas osvojiti već kod prvog kušanja.

Prijava