O nadolazećem predstavljanju Hrvatske na Festivalu mora i mornara u Brestu

brest 2012Na najvećem, ujedno i najznačajnijem, europskom festivalu koji baštini svjetsku pomorsku tradiciju, Festivalu mora i mornara u francuskom Brestu, između 13. i 19. srpnja, čast da predstavlja Hrvatsku pripala je Kvarneru i Istri.

 

Krcka pasara 01Krčka pasara, rapska laja, kvarnerski i lovranski guc, te rovinjska batana već su zasigurno pronašli svoje utočište u luci na obali Atlantika, i to ponajviše zaslugom brojnih zaljubljenika u tradicijske barke, ali i značajnu potporu mnogih institucija što se zajednički zalažu za promociju hrvatske pomorske tradicije. Iako se na ovom velikom festivalu, kvadrinalnog karaktera, Hrvatska predstavlja malim plovilima, upravo na taj način, prezentiranjem ljepote i pomnosti njihove izrade te pričama o načinima korištenja koji svjedoče o iskonskoj vezi čovjeka i mora, najautentičnije je pružen uvid u maritimnu povijest  hrvatskog gornjeg Jadrana.

Krcka pasaraOd rapske laje, arhaičnog plovila koje priziva primordijalnu brodograditeljsku tradiciju, pa sve do kvarnerskog i lovranskog guca, te rovinjske batane i krčke pasare, vidljiva je, još od najstarijih vremena, naša povezanost s pomorskim zemljama i moru orjentiranim narodima. A da je tome tako svjedoči i u našoj svijesti uglavljena uzrečica - navigare necesse, vivere non necesse. Tako upravo Jadranskom moru možemo zahvaliti baštinjenje dijela svjetske povijesti i tradicije, jer ono je bilo, a to je i danas, mjesto susreta različitih kultura, mjesto spajanja Srednje Europe i Mediterana, te prirodna veza s čitavim svijetom.

Krcka pasaraBretonski Festival mora i mornara ove godine obilježava dvadesetogodišnjicu postojanja, očekujući tako rekordnu posjećenost - čak milijun zaljubljenika u pomorsku tradiciju. Sedmodnevni festivalski program izuzetno je bogat, a Hrvatska ima čast, i to s viškom falkušom, sudjelovati i na izložbi najboljih brodova koji su tijekom dvadesetogodišnje povijesti intrigirali posjetitelje festivala. Dobro opremljen galerijom fotografija samih destinacija, hrvatski štand na kojem će se prezentirati Kvarner i Istra biti će smješten nedaleko spomenute izložbe i centralne pozornice, a naše tradicijske barke razviti će svoja jedra na posebnoj regati u čast visoke obljetnice ovog svjetski poznatog događanja.

Predstavljanje tradicijskih barki u Rijeci

Vjerujemo kako će upravo predstavljanje maritimnog nasljeđa gornjeg Jadrana pridonijeti boljem pozicioniranju Hrvatske kao mediteranske i pomorskom tradicijom bogate zemlje, ali i potaknuti brigu o uvjetima za razvoj svih oblika nautičkog turizma.

pdfBrest 2012 download letka1.02 MB

Brest 2012.: www.lestonnerresdebrest2012.fr
Promo video Brest 2012.: http://youtu.be/UapcJ1RngjA
Predstavljanje tradicijskih barki gornjeg Jadrana u Rijeci: http://youtu.be/vAARo9MJgHE


© 2020. znaor.com