Podizanjem zastave započelo karnevalsko vrijeme

Podizanje karnevalske zastave 2014Kako tradicija nalaže, božićno-novogodišnje vrijeme, 12. siječnja 2014. godine, na prostoru Vele place zaključeno je otvaranjem još jednog Krčkog karnevala, i to podizanjem karnevalske zastave, predajom gradskih ključeva u ruke raspoloženih maškara, a sve to uz svirku krčkih limenjaka i gostiju - Centralne glazbe Grižane.

Brojnim Krčanima su kasno prijepodne, na ulazu u starogradsku jezgru, zasigurno uljepšali članovi Karnevalskog odbora ovog puta maskirani u Hrvatsku nogometnu reprezentaciju spremnu za ovogodišnje brazilsko prvenstvo, kojima su se u feštanju pridružili slikoviti knezovi krčki Frankopani - nositelji karnevalske zastave. I ove je godine, unatoč oblačnoj suboti, okupljenima vrijeme itekako dopustilo uživanje u nedjeljnom druženju i plesu te čašćenju krčkim kolačićima, kao uvodu u događanje koje svoje korijene vuče iz vremena kada se maskiranje vezivalo uz koridu što se odigravala na Trgu Kamplin.

Za vrijeme karnevala, prema drevnoj tradiciji, gradska se vlast predaje u ruke raspoloženih maškara, što je simbolički predstavljeno predajom gradskih ključeva, iz ruku gradonačelnika Darija Vasilića, u ovome slučaju jedinog Brazilca nasuprot našeg nogometnog tima, karnevalskom meštru, čija će vlast pridonjeti ne samo dobrom raspoloženju tijekom maskiraniranih zabava, već i u ostale dane trajanja fašnika.

Ovogodišnji Karneval, na čijem se tronu nalazi kraljevski par, mladi Ivan i Ines Hodanić, koji su plesom poveli ovu nezaobilaznu manifestaciju, broji pet karnevalskih zabava subotom (01., 08., 15. i 22. veljače te 01. ožujka) i dvije dječje redute nedjeljom (16. i 23. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom uveseljavati Jole, Lidija Bačić, Gustafi, Gazde i Mejaši, dok su za što glasnije dječje redute zaduženi Tabaco i Aquarius. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuje tombola i nagrade za najbolje maske.

Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta Keka (nazvanog po krčkoj Karnevalskoj udruzi Povero Keko), a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, biti će 04. ožujka, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi. Za režiju karnevalskih zabava i ostalih programa, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalskog odbora.


© 2020. znaor.com