Hrvatski

Stiže jedno od najsadržajnijih izdanja Prvomajskog inkubatora

Prvomajski inkubatorOvogodišnje, deseto izdanje Prvomajskog inkubatora, svojevrsnim zagrijavanjem, započinje već 29. travnja, i traje sve do 19. svibnja. Ovaj festival, u režiji Udruge Kreativni Krk, kao i dosad, ponudit će mnoge žanrovski različite glazbene sadržaje, dopunjene tribinom, višednevnom video-radionicom te međunarodnom, skupnom izložbom na temu Urbane ruševine.

Sadržajima zaista bogata proslava Međunarodnog praznika rada tako se otvara 29. travnja, Warm up partyjem, tijekom kojeg će sve okupljene na plaži Plav dobro rasplesati Silk Milk, DJ Smeđi Šećer te neizostavni krčki rockeri Buco i Kalašnjikovi. Program se svojim aktivističkim dijelom nastavlja 30. travnja, i to, u Velikoj gradskoj vijećnici, tribinom na temu Propast industrije.

Nadalje, 01. svibnja, na Gradskoj rivi (Ribarskom mulu) sprema se Prvomajski šušur, cjelodnevna ribarska fešta uz prigodnu glazbenu kulisu i slane delicije. U krčkoj Galeriji Decumanus, 06. svibnja, tematom koji se nastavlja na prethodno spomenutu raspravu, slijedi otvorenje skupne, žirirane izložbe, međunarodnog predznaka, koja će iz perspektive vizualnih umjetnika, aktualizirati probleme vezane uz tržište rada, proizvodni sektor i gospodarstvo, uopće. Naime, gotovo svakodnevno, svjedoci smo zatvaranja nekada jakih i uhodanih proizvodnih pogona koji su tvorili okosnicu ekonomskog razvoja, i kao takvi postajali svojevrsni simboli gradova i regija u kojima se nalaze. Donedavno živo arhitektonsko tijelo, gubljenjem svoje uloge, odjednom je pretvoreno u napušten i prazan kostur.

U novije vrijeme nailazimo na trend bilježenja upravo takvih tzv. urbanih ruševina, koji fokus postavlja na fotografiranje propadanja napuštenih zgrada, hotela, tvornica ili strojeva lociranih u gradskim sredinama. Ova vrsta fotografije tako estetizira napuštanje i propadanje građevina, arhitektonskih kompleksa i dijelova grada te potiče raspravu o važnosti umjetnosti u revitalizacijskim i restauracijskim projektima unutar (post)industrijskih zona. A da je tema i više nego pogođena svjedoči zaista zavidan interes autora koji su na natječaj aplicirali s više od tisuću fotografija, s time da će se na izložbi, otvorenoj do 19. svibnja, predstaviti njih šezdesetak. Po prvi put, festivalski program dopunjen je produkcijskom radionicom kreativnog videa, koja će, između 06. i 09. svibnja, u suradnji s kolektivom iz riječke Udruge Filmaktiv, biti održana u Maloj gradskoj vijećnici.

U završnici Prvomajskog inkubatora, 07. svibnja, Krčanima će se iznova na plaži Plav, predstaviti Drunken Monkeys, The Black Room te headlineri - pop-rock kreativci Mlat i Jonathan. Sve ostale informacije potražite na stranici Udruge Kreativni Krk ili njihovom Facebook profilu.

Program

29. travnja

Plaža Plav, 19.00
Warm up party
Sviraju: Silk Milk + DJ Smeđi Šećer + Buco i Kalašnjikovi

30. travnja

Velika vijećnica Grada Krka, 13.00
Tribina Propast industrije

01. svibnja

Gradska riva (Ribarski mul), 11.00
Prvomajski šušur, zabavno-glazbeni program
Svira: Insula

06. - 19. svibnja

Galerija Decumanus
Urbane ruševine, međunarodna skupna tematska izložba
Otvorenje izložbe: 06. svibnja, u 19.00
Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00 / 19.00 - 21.00

06. - 09. svibnja

Mala vijećnica Grada Krka, 15.00
Otoci 2016., produkcijska radionica izrade kreativnog videa u suradnji s Udrugom Filmaktiv
Prijave na:

07. svibnja

Plaža Plav, 20.00
Prvomajski inkubator, koncert alternativne glazbe
Sviraju: Jonathan + Mlat + Drunken Monkeys + The Black Room


TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2021. znaor.com