Hrvatski

Šapat školjke

09Grad Krk svojim gostima pripremio prvu multisenzornu interaktivnu instalaciju u hrvatskoj turističkoj ponudi 

"Šapat školjke" je interaktivna multisenzorna instalacija koja je ekskluzivno kreirana za Turistički informativni centar TZ grada Krka s ciljem pomoviranja prirodnih ljepota i specifičnosti krčkog prostora kao turističke destinacije. Riječ je o kreativnom visokotehnološkom rješenju izravno povezanom s rastućim trendom senzornog turizma koji poniče na ideji pružanja nezaboravnog doživljaja.

Oduvijek je Krk je privlačio turiste svojim prirodnim ljepotama, blagom klimom, bogatom kulturnom baštinom, gostoljubivošću, izvornom gastronomijom. Želeći ići u korak sa željama i potrebama svojih posjetitelja, krčki je turizam u stalnom razvoju, otvoren preispitivanju vlastitih praksi i uvođenju novih. Upravo na planu kontinuiteta promjena leži ključ turističkog razvoja Krka, njegove upješnosti u nastojanju da svaka sezona bude bolja od prethodne, da gosti na Krku pronalaze sve širu paletu sadržaja koji ih zadovoljavaju, da žitelji ostvaruju vlastiti prosperitet u sve tješnjem odnosu s posljetiteljima. Pružajući iskustvo prostora kao rekreirane arhetipske slike u kojoj se mješaju fikcija i stvarni okoliš, instalacija u idejnom smislu ponire i dublje, baveći se problemom odnosa suvremenog čovjeka s prirodom; školjkama u nestajanju koje simboliziraju čistoću mora; zvukovima i mirisima pejsaža koje je danas rijetko moguće nepatvoreno čuti i osjetiti.

Multisenzorna instalacija „Šapat školje“ svjedoči o otvorenosti krčkog turizma prema novim turističkim izazovima koji se stavaljaju pred svih nas. Naime, suvremena kretanja stvaraju potrebe za unaprjeđenjem postojećih proizvoda i usluga, te stalnim razvijanjem novih, posebno onih iz sfere kulture čiji su potencijali u pravilu uvijek nepresušni. Međutim, ovdje se ne misli samo na kulturu u antropološkom smislu, već šire u smislu prirode kao materije koja postoji nezavisno od ljudske svijesti, ali koja se na razne načine odražava u njoj. Iz okvira takvog shvaćanja kulture, Krk kao prostor promišljanja turističkog iskustva se otvara u svjetlu nove turističke inspiracije, resursa čiji potencijali poput soundscape-a i mirisa postaju nove turističke vrijednosti. 

Multisenzorna instalacija „Šapat školjke“ je odgovor upravo na široko shvaćanje kulture koje obilježava najrecentnije turističke trendove u svijetu poznate pod nazivom senzorni turizam. Naša instalacija je upravo na tom putu. Razvijajući koncept sintetiziranja percepcije, zaokuplja tri osjetila, vizualno, auralno i olfaktorno.

Školjke, zvuk i mirisi u ovoj su instalaciji u kontekstu ekološkog promišljanja. Njome se nastoji re-afirmirati odnos čovjeka s prirodom; sa školjkama čije prisuće u moru znači njegovu čistoću; sa zvukom koji u maniri soundscape-a ima za cilj rehabilitirati percepciju zvukova prirode; sa mirisima prirode koje je sve rijeđe, ili gotovo nemoguće više u nepatvorenosti osjetiti. 

Instalacija „Šapat školjke“ predstavlja značajnu inovaciju u hrvatskom turizmu, kako u promišljanju novih modela turističke promocije, tako i u korištenju potencijala kreativne industrije. Iz perspektive krčkog turizma, ona je ciljana, osjebujna i jedinstvena poruka našim gostima „to dream well in Krk“, koja dolazi iz iskrenih motiva da gostima pružimo puno iskustvo našeg prelijepog Krka.

Naručitelj: Turistička zajednica Grada Krka
Idejni koncept instalacije, realizacija i produkcija zvuka: kreativno-znanstveni pogon AddSound


TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2021. znaor.com