Hrvatski
Mnogi regatni, kulturni i edukativni sadržaji za jubilarna, 20. Krčka jedra

Mnogi regatni, kulturni i edukativni sadržaji za jubilarna, 20. Krčka jedra

I ovogodišnja, 20. po redu Krčka jedra - slikovita regata tradicijskih plovila na jedra, kao što tradicija nalaže, u akvatoriju Krčkog zaljeva, priređena je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale.

No, uz poznatu regatu, obzirom na njezinu jubilarnost, priređen je još čitav niz tematskih sadržaja. Program je, tako, započeo već 13. kolovoza, radionicama mornarskih vještina što su se odvijale u radionici/muzeju Leut brodomaketara Željka Skomeršića, ali i na prostoru Krčke rive, gdje je između 13. i 15. kolovoza bila postavljana mini-izložba fotografija lokalnih maritimnih motiva koja je svoju premijeru imala na ovogodišnjem riječkom festivalu mora i pomorske tradicije Fiumare.

U nastavku, 14. kolovoza, nakon uspješno provedenih demonstracija veslanja i jedrenja namijenjenih ponajviše najmlađima, u večernjim satima, podno zidina Frankopanskog kaštela, priređeno je treće izdanje atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz svjetlosnu i glazbenu pratnju - uživo, za koju se ovom prigodom pobrinuo Antun Stašić & Maestro Orchestra, koji je, potom, svoje koncertiranje, uz podršku raspoložene publike, nastavio na Krčkoj rivi, zajedno s talentiranim vokalisticama iz Bona forme. Noćni ples barki tako je još jednom demonstrirao svoju inovativnost obzirom da je na Krčku rivu uspio privući zavidan broj posjetitelja - zaljubljenika u more i maritimno nasljeđe.

Dvadesetak posada na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama i leutima, koje nakon što su predstavljene tijekom noćnog jedrenja, svoju su krčku avanturu nastavile na centralnoj regati - 20. Krčkim jedrima, razapevši svoja bijela jedra pred konturama drevnog grada, čime je još jednom pobuđena uspomena na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s Krčke rive, zidina ili pak Frankopanskog kaštela, bio uistinu poseban, kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali koji je upravo proslavio 140. obljetnicu, a kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, Županijske lučke uprave Krk i Komunalnog društva Vecla, preuzme organizaciju ove trodnevne revije tradicijskih plovila, što je zaključena podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, ali i predstavljanjem rukopisa Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća autora Mladena Bastijanića Cicute. Pored autora, o knjizi su u vrtu Koktel bara Volsonis zajednički kazivali recenzent Slaven Bertoša i urednica Maja Parentić, inače ravnateljica krčkog Centra za kulturu u čijoj je nakladi ista i objavljena. Riječ je, naravno, o svojevrsnom nastavku ukoričenog istraživanja Tee Perinčić naziva Krčka komuna u doba Lepantske bitke koja kroz 27 tematskih jedinica i šest priloga, donosi cjelovitu priču o slavnoj (pomorskoj) obitelji Cicuta, s nizom novih podataka znalački uklopljenih u suvremeni kontekst krčke povijesti i kulture, čime je pružen nov i divljenja vrijedan stručni doprinos kako regionalnoj, tako i nacionalnoj historiografiji. Poseban pečat završnici ovogodišnjih Krčkih jedara dao je koncert Marka Tolje, a čije su swing obrade domaćih i stranih pop-rock hitova, u svojevrsnoj uvertiri, najavili limenjaci iz Gradske glazbe Krk.

Obzirom na sve prethodno spomenuto, primarna zadaća ove svake godine sve sadržajnije i atraktivnije manifestacije biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!


TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2021. znaor.com