Turistička zajednica Grada KrkaTuristička zajednica Grada Krka

grad povijesti i kulture

Arhiva

Srpanj 2017

Gradska zbivanja

20. Krčka jedra 13.8 - 15.8. 2017.

Edukativano zabavno-sportska manifestacija Manifestacija Krčka jedra organizira se u gradu Krku se od 1998. godine. Radi se o regati tradicijskih plovila kojoj je cilj očuvanje i prezentacija bogate ... pročitaj više..

Krčki sajam

493. Krčki sajam - Lovrečeva - 8.-10.kolovoz 2017.

Krčki sajam – Lovrečeva  najdugovječnija je tradicijska manifestacija na sjevernom Jadranu koja se u gradu Krku održava od 16. stoljeća. Danas ju organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Gr... pročitaj više..

Gradska zbivanja

Otvoreno vježbalište Dražica

ACTIVITY CENTER KRK Grad Krk dobio je prostor za vježbanje i relaksaciju na otvorenom! Vježbalište na otvorenom u Gradu Krku po nazivu Activity center Krk koje se nalazi na predivnom prostoru Dražic... pročitaj više..

Gradska zbivanja

PRIJAVI SE I OSVOJI!

Ove smo godine pripremili nove poklone za sve vas koji uživate u ljetovanju u Krku, gradu povijesti i kulture!Sve što trebate učiniti jest upisati se u mailing listu i čekati sljedeći krug izvlačenja,... pročitaj više..

Gradska zbivanja

61. Ljetne priredbe: Sadržajan program jednog od najstarijih istočnojadranskih festivala

Već 61 godinu grad Krk je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u na... pročitaj više..

Spomenici kulture

KNEZOVI KRČKI FRANKOPANI

Rod velikaške obitelji Frankopana vuče podrijetlo od krčkih knezova, a u dokumentima se spominje od XII. stoljeća. Pod imenom Frankopana povijest ih bilježi od 1430. godine. Grad Krk vrlo pomno čuva t... pročitaj više..

Spomenici kulture

Sv. Krševan

Spomenik najviše vrijednosti datira se u XI – XII. stoljeće. Oko kružne osnove s kupolom nižu se tri polukružne apside s polukupolama. Nalazi se iznad uvale Čavlena.... pročitaj više..

Spomenici kulture

Sv. Dunat

Prvorazredni spomenik sakralne hrvatske arhitekture. Riječ je o crkvici iz prve polovice XII. stoljeća četverolisnoga tlocrta. Iz njenog središnjeg četvrtastog prostora koji je nadsvođen kupolom izlaz... pročitaj više..

Spomenici kulture

Franjevački samostan

Franjevci se u Krku prvi put spominju 1277.  Isprva, samostan je bio dio sjevernog gradskog bedema. Istočno krilo podignuto je 1910. kao sjemenište. Ovdje se čuva slika Bogorodica s djetetom, ren... pročitaj više..

Spomenici kulture

Crkva sv. Franje

Gotičkoga sloga iz XIII. stoljeća. Današnja sakristija bila je primarni prostor crkve. Zvonik je sagrađen kasnije, njegov gornji dio tek u XVIII. stoljeću.... pročitaj više..

Spomenici kulture

Spomenici kulture

Crkva Majke Božje od zdravlja

Trobrodna romanička crkva bivšeg benediktinskog samostana iz XI. st.  Izvorno posvećena sv. Mihovilu. Radi obrane grada od kolere, u XIX st. mijenja titulara. Zvonik na zapadnom pročelju iz ist... pročitaj više..

Spomenici kulture

Crkva sv. Kvirina

Dragocjen primjer romaničke arhitekture XII. stoljeća. Trobrodna crkva sagrađena od bijelog domaćeg kamena. Kod nas je jedina od starih crkava na katu. Bila je spojena s katedralom kao njezin matroneu... pročitaj više..

Spomenici kulture

Zvonik Katedrale

Katedrala dobiva zvonik u gotičkom stilu u XVI. stoljeću. Godine 1767. umjesto dotadašnjeg šiljastog vrha, gradi se barokna kupola zvonika i postavlja drveni anđeo. Današnji je anđeo od poliestera iz ... pročitaj više..

Spomenici kulture

Katedrala

Prvobitno, trobrodna starokršćanska bazilika (V. st.), podignuta na ostacima rimskih termi. U katedralu se, na sjevernoj strani, nalazio baptisterij. Današnja trobrodna romanička katedrala (XII. st.) ... pročitaj više..

Spomenici kulture

Venerin hram

Venera je rimska božica ljubavi, ljepote i braka, rođena je iz morske pjene, a po odabiru Parisa, to je najljepša božica cjelokupnog rimskog panteona. Venerinih hramova u Rimskom carstvu ima značajno ... pročitaj više..

Spomenici kulture

Volsonis

Prvi otkriveni gradski bedemi. Povijesne iskopine vezane uz forum – središnji dio rimskog municipija. Pronađen je žrtvenik iz I stoljeća p.n.e. iz kolekcije „Venerinog hrama“, prvi i jedini na istočno... pročitaj više..

Spomenici kulture

Rimski mozaik

Ostaci rimskih termi nalaze se u prizemlju kuće Vasilić, u Ribarskoj ulici. Nastao je u I.stoljeću, dobro je očuvan i prikazuje morsku mitološku scenu. Središnji lik je Triton oko kojeg plešu dupini i... pročitaj više..

Spomenici kulture

Splendiddissima

"Presjajni grad Krčana" natpis je s antičkog nadgrobnog kamena iz IV.stoljeća. Kopija se nalazi na glavnog gradskom trgu Vela placa a to je ujedno i prvi pisani dokaz o postojanju grada Krka. pročitaj više..

Spomenici kulture

Mala vrata

Izvorno, nalazila su se u bedemima Biskupskoga dvora kao južni završetak karda. Ondje su, zbog udara juga i dogradnje Biskupskoga dvora prema zapadu, premještena tijekom XIV. stoljeća. Pred ovim vrati... pročitaj više..

Spomenici kulture

Velika gradska vrata

Nakon što je grad postao opasan zidinama, ova su vrata postala glavni ulaz u grad s morske strane, tim više što su se izvorno nalazila južnije, na završetku Dekumane, kao i sam trg. Spominju se od 135... pročitaj više..

Spomenici kulture

Vela placa

Jedini trg u gradu koji je uvijek  čuvao značajke trga. Prvi se put spominje 1263. Šesterostrani zdenac na trgu je iz XVI. st. Pod trgom je vrlo vrijedno arheološko nalazište koje, uz ostalo, otk... pročitaj više..

Spomenici kulture

Gradska Vijećnica

U prizemlju ove kule-zgrade iz XV. st. postojala su gradska vrata. Kulu su gradili otočani bez plaćene nadnice. Na njenom istočnome zidu nalaze se grbovi dužda Augustina Barbariga. Pod njima je sat s ... pročitaj više..

Spomenici kulture

Kula na obali

Šesterostrana ugaona kula srednjovjekovnog zapadnog i južnog dijela zidina. Dao ju je izgraditi knez Nikola Frankopan 1407. O tome govore natpis i grb obitelji uklesani na rimskoj steli iz stoljeća s ... pročitaj više..

Spomenici kulture

Kamplin

Ime ovog trga izvedeno je iz latinskog: campus = polje. U doba Rima, ovdje se nalazilo vježbalište u sklopu obližnjih termi. Ostaci hramskih stupova na trgu  svjedoče o nekoj velikoj građevini iz... pročitaj više..

Spomenici kulture

Kaštel

Frankopanska utvrda građena od XII. do XIV. stoljeća, o čemu govore izvješća mletačkih providura. Utvrda je imala više namjena: čuvala je grad od napada s morske strane, a četverokutna kula služila j... pročitaj više..

Spomenici kulture

Gradske zidine

Različiti slojevi u bedemima  kojima je grad opasan u cjelokupnom svome opsegu , a sačuvani su do danas, građeni su od doba Ilira do pada Venecije. Prvi spomen današnjih zidina je iz i. st. prije... pročitaj više..

Muzeji

ZAVIČAJNA ETNOGRAFSKA ZBIRKA KORNIĆ

Obiteljska dvokatnica opremljena je starinskim namještajem, priborom i alatom i odiše ugođajem nekadašnjih vremena. Za vrijeme razgledavanja imajte na umu da su pred tek pedesetak godina tako bile opr... pročitaj više..

Muzeji

CRKVA SV. KVIRINA – SAKRALNA ZBIRKA

Vrijedna sakralna zbirka prestavljena je u jedinstvenoj katnoj romaničkoj crkvi. Izloženi su pluteji (oltarne pregrade) s motivima križa i čempresa, drveni kip Patrona iz gotike, te svakako najvrijedn... pročitaj više..

Muzeji

KOŠLJUN

Otočić franjevaca. U ovoj su oazi mira i dobra redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete koji se danas mogu razgledati u etnografskom i sakralnom muzeju. Samostan posjeduje i b... pročitaj više..

Rezultati 1 - 30 od 40
Prijava