Ovdje možete naći dosta povijesnih i sadašnjih podataka o gradu krku


krk-2011-m

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma koji su u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske turističke zajednice nedavno održani u šibenskom Hotelu Solaris, grad Krk ovjenčan je dvama prestižnim priznanjima.


Elegantan i skladan otkriva se Krk kad mu se prilazi s mora. U najširem svojem južnom dijelu povijesna urbana jezgra moćno se pružila uz more da bi se suzujući uzdizala prema sjeveru svijajući gradsko gnijezdo unutar zidina. Iz uravnoteženoga niza krovova u vis streme zvonici svetoga Franje, Majke Božje od zdravlja, benediktinska opatija i dominirajući katedralni zvonik, čuvar i vjesnik, zvučna lanterna pod kojom se između neodlučnosti i protjecanja promatraju generacije.

Primite naš savjet, pođite dalje od vreve rive i Vele place. Nečujno oplićite ulicama, obodima malih trgova i kutovima u kojima je sadržano sve bitno. Onim najskrivenijim osobitim kutovima gdje vrijeme taloži prašinu na portunima, a paučina ih čuva od otvaranja. Uteknite pred vrevom da biste upoznali Krk u onim pojedinostima koje ga čine drugačijim od ma kojega grada izronjenog iz prošlosti i zaronjenog u more. Izoštrite uho: iz množine jezika kojima odzvanjaju krčke ulice ljeti, sigurno ćete prepoznati jedan sasvim osebujan izričaj: pripast će sićušnim ženama koje će se, s jutarnjom kupovinom u torbama ili ružarijem za večernju molitvu u rukama, dovikivati preko Male place ili će komunicirati eterom sa svojih prozora: «Mamma mia, ti ga visto quanta gente! Fa un caldo da morir. Zve je islo na kragu!» To Vejanke razgovaraju  preplićući venecijanski talijanski s hrvatskim…

I još jedna preporuka za samo Vaš doživljaj Krka: neovisno o tome jeste li spavalica ili ranoranilac, nagradite sebe ranojutarnjim prizorom: s još nedodirnutom blijedom bonacom, umivenom i svježom, u luku će u procesiji ulaziti ribarski brodovi. Petnaestak plivarica, pet – šest koća. Galebovi će kliktajima na njih motriti kradući ribu iz kašeta… požurite ujutro kroz grad na rivu, Krk je tada samo Vaš,
Želite li prihvatiti ovakve naše savjete za upoznavanje grada, vjerujemo da će Vam Krk biti osobit i da će Vas privući. Želite li ga dobiti na dlanu, dođite i onda kada more prodahne, a od sunca se ne sklanja. Pripadnite mu, i on će vama biti po mjeri: širinom u ramenima, u pasu i dužinom. Uzorkom će vam pripasti.

Dobro nam došli!

Nataša Jurina, dipl. oec.
Direktorica Turističke zajednice Grada Krka


TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2021. znaor.com