Svjetski dan turizma u gradu Krku

Svjetski dan turizma u gradu Krku

Interpretacijska šetnja i koncerti Damira Kedže i klape Vejanke

Svjetska turistička organizacija (WTO) je 1979. godine odlučila pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma. Odabrani datum, 27. rujna, izabran je kako bi koincidirao s važnom prekretnicom u svjetskom turizmu; obljetnicom usvajanja Statuta UNWTO-a, 27. rujna 1970. godine. Svjetski dan turizma obilježava se svake godine putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Tema Svjetskog dana turizma 2022 je "Promišljanje turizma", sa fokusom na ponovno promišljanje rasta te stvaranja održivijeg, uključivijeg i otpornijeg sektora.

U gradu Krku, snažan fokus stavljamo na kulturni turizam te njegovanje baštine. Naše promišljanje održivijeg i otpornijeg turizma koncentrirano je u razvijanju i redefiniranju postojećih sadržaja. Upravo je zato za centar ovogodišnjih aktivnosti Dana turizma odabran baš Frankopanski kaštel.

Ova povijesna lokacija je konačna destinacija našeg inovativnog formata interpretacijskih šetnji, koje kroz svoju 'storytelling' narav prezentiraju posjetiteljima kulturne specifičnosti i baštinu na suvremen način, mjesto održavanja koncerata čiji su izvođači neraskidivo povezani s otokom Krkom te mjesto koje se, kroz projekte poput interpretacijskog centra Putovima Frankopana, kontinuirano reinventira i prilagođava novim trendovima i zahtjevima posjetitelja.

 

Svjetski dan turizma u gradu Krku

 

Besplatna interpretacijska šetnja starom gradskom jezgrom grada Krka,
uz vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku

Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

 

Šetnja kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere, u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

Kao što obična, često neugledna i usputna biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija, arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije! Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu, dok će na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje.

 


 

  • Polazak 17:30 sati, mjesto susreta: Trg krčkih glagoljaša
  • Šetnja traje sat vremena.
  • Šetnja uključuje i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu. 
  • Obavezna prijava putem e-maila:
  • Vođenje je besplatno za sve prijavljene, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka.

 


 

Koncerti u Frankopanskom Kaštelu 

 

 

 

Klapa Vejanke / 19h

 

Jedina ženska klapa na otoku Krku, Klapa Vejanke, danas broji sedam članica koje će nam se predstaviti tradicionalnim klapskim numerama, ali i ženskom višeglasju prilagođenim obradama popularnih pjesama različitih žanrova.

Ovaj, otočanima već dobro znani, pjevački kolektiv na okupu, kako same kažu, drži ljubav prema pjesmi i neporecivi klapski duh!

Klapa Vejanke

 

 

Damir Kedžo Acoustic

 

Damir Kedžo Acoustic / 20:00h

 

Damir Kedžo, 32-godišnji pop pjevač s otoka Krka, jedno od najpoznatijih lica hrvatske glazbene scene!

Kedžine pjesme posljednjih su nekoliko godina među najslušanijima u Hrvatskoj, a njegovi singlovi, poput svima znanih "Sve u meni se budi", "Hram", "Srce mi umire za njom" i brojnih drugih, osvajaju mnogobrojne nagrade kritike i simpatije stalno rastuće publike.

 

ULAZ SLOBODAN!


TZ Krk

Turistička zajednica Grada Krka
Vela placa 1/1 - 51500 - Krk - Hrvatska
- +385 51 221 414

© 2023. znaor.com