Štorija o galiji Cristo Ressussitato 2012.

Lepantska bitkaObilježavanje 441. godišnjice Lepantske bitke

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povod za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u to doba, njegova života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimnu pomorsku tradiciju 2008. godine pokrenut je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato.

Andrea Vicentino-Gospa od ruzarijaS hrvatske obale Jadrana u Lepantskoj bitki sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, a sveukupni broj naših vojnika posade i galijota bio je veći od 6 000. Također zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga kako u floti tako i u ljudstvu činile krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80 000 ljudi, a među njima 30 000 vojnika te 50 000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, dvadeset i osma u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom krilu omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Ono što znamo o krčkoj galiji jest to da je potonula za vrijeme borbe. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu.

Program:

27. rujna 2012.

Galerija Decumanus, 19.00
Otvorenje izložbe fotografija ''Mare morlacco''
Autor: Miljenko Domijan
Izložba ostaje otvorena sve do 13. listopada, a postav je moguće razgledati svakim danom (osim nedjelje i ponedjeljka) od 10.00 do 12.00, te od 18.00 do 20.00 sati.

01. - 12. listopada 2012.

Krčka katedrala
Mogućnost posjete groba zapovjednika krčke galije ''Cristo Ressussitato'', soprakomita Ljudevita Čikute

05. listopada 2012.

Vrt Koktel bara Volsonis, 18.30
Promocija prigodne omotnice i pečata s motivom kapelice sv. Nikole na Biski, zavjetne kapelice obitelji Čikuta

Vrt Koktel bara Volsonis, 19.00
Galijotska večer i koncert Klape HRM-a ''Sv. Juraj''
Ulaz slobodan
Galijotska maneštra: 30,00 kn

07. listopada 2012.

Krčka katedrala, 19.00
Misa za poginule u Lepantskoj bitki


© 2020. znaor.com