U more porinuta malena Bodulčica

BodulcicaSredišnji dio svetkovine zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije - sv. Kvirina, 04. lipnja 2013. godine, započeo je svečanom koncelebriranom svetom misom nakon koje su Krčane dočekali mladi folkloraši iz Kulturno-umjetničkog društva Vrh, ali i krčki limenjaci, priredivši glasan promenadni koncert koji je mnoštvo privukao na Gradsku rivu gdje je u more, uz nekoliko prigodnih instrumentala, porinuta malena barka Bodulčica.

Riječ je o svojevrsnom nastavku projekta revitalizacije naše maritimne baštine u okvirima kojeg su prethodno izrađeni guc Bodul i pasara Bodulka, a kojoj se u posljednje vrijeme pridaje sve veći značaj, bilo vraćanjem tradicijskoj brodogradnji ili organiziranjem prigodnih manifestacija poput regate Krčka jedra.

Samu Bodulčicu, uz stručno vodstvo, izradili su polaznici Osnovne škole Frank Krsto Frankopan tijekom petodnevne radionice locirane na Škveriću, a organizirane u okviru Male škole brodogradnje. StolArt kao kreativna radionica, koja djeluje unutar Udruge Mrezze, startala je upoznavanjem osnovnoškolaca s tehnikom izrade malih brodova kako bi ojačani novim znanjima vrijedno prionuli poslu konstruiranja slikovitog plovila. Vođeni interesom i dječjim mogućnostima, mali su se brodograditelji ohrabrili rezati, piliti i brusiti drvene ploče, koje su prethodno označili prema nacrtima, da bi u konačnici sklopili konstrukciju barke. Znatiželjni pogledi i upiti prolaznika zasigorno su godili mališanima ponosnim što vlastitim rukama izrađuju tradicijsko plovilo.

Voditelji StolArt-a dosad su priredili čitav niz sličnih radionica duž obale i na otocima. Ova vrijedna inicijativa tako promiče važnost očuvanja tradicijske brodograditeljske baštine sa zadaćom da djeci i mladima omogući susret s tradicionalnim zanatima i kulturnom baštinom Hrvatske, ponajviše u izgradnji drvenih barki. Želja organizatora radionice tako biva educirati djecu i mlade, poticati ih na rad koji oplemenjuje, razvijati interes za tradicionalne načine izrade raznih uporabnih predmeta, ali i ohrabriti ih da se upuste u zahtjevne projekte sa zadaćom razvoja samopouzdanja i razvijanja interesa prema svijetu u kojem žive.
Tijekom krčke radionice nastala barka Krčanima ostaje u trajnom vlasništvu, kao novi poligon za igru na moru. Mali brodograditelji, ali i ostali zainteresirani mališani, tako će iskusiti kako je to biti moreplovac ili ribar koristeći plovilo koje su kreirali vlastitim snagama.

Organizaciju ovog programa potpisuju Grad Krk, Krčka biskupija, Centar za kulturu Grada Krka, Turistička zajednica Grada Krka, Komunalno društvo Vecla d.o.o. i kreativna radionica StolArt.


© 2020. znaor.com